На вулиці дозволено ходити без масок, натомість у закритих приміщеннях вони обов’язкові, але саме тут, що особливо помітно в громадському транспорті, дедалі більше людей не дотримуються рекомендацій мінохорони здоров’я.

Мотиви бувають різні. Одні банально забувають, другі не носять, бо їм «так зручніше», треті - через «більшу шкідливість бактерій, що осідають на масках». Ті ж, котрі дотримуються правил, часто-густо замислюються над питанням: «Навіщо це робити, дбаючи про оточуючих, якщо останні не дбають про нас».

У Вроцлавському міському автотранспортному підприємстві (ВМАТП) вирішили боротися з цією проблемою по-своєму: не штрафувати «забудькуватих городян», а вручати їм маски. Почалось з того, що працівники ВМАТП інформували керівництво, що після послаблення жорстких карантинних правил багато пасажирів перестали закривати обличчя. Підприємство виділило, для початку, дві тисячі масок, які передало контролерам, аби ті їх роздавали. В дирекції ВМАТП запевнили, що, якщо виникне така потреба, то «знайде їх більше».

З 30 травня на свіжому повітрі маски обов’язкові під час масових заходів з максимальною кількістю учасників 150 осіб, якщо учасники не хочуть чи не мають змоги дотримувати двометрову дистанції одне від одного.

Днями польська поліція поінформувала, що за період з 16 квітня в рамках «боротьби з «безмасченками» її співробітники виписали понад 13 тисяч штрафів, скерували майже 4,9 тисячі подань до суду та зробили понад 40 тисяч попереджень. Прикметно, що, якщо в період гострої фази головною формою профілактики поліцейськими «маскових порушень» були проведення роз’яснювальних бесід та вручення... масок, то тепер дії поліції стають жорсткішими. Штраф за порушення антивірусних вимог становить до 500 злотих (понад 3000 грн), у разі повторення - 1000 злотих (понад 6000 грн). 5000 злотих (понад 30 тисяч гривень) «судового штрафу» доведеться сплатити за «відмову прийняти штраф від поліцейських». Розмір штрафу, який за порушення карантину накладає санітарно-епідеміологічна служба, сягає до 30 тисяч злотих (понад 180 тис. грн). До року в’язниці загрожує тим, хто, маючи позитивний текст на коронавірус, залишить місце самоізоляції.

Фото: biz.liga.net