1 липня до Німеччини переходить головування у Раді Європейського Союзу на наступні шість місяців. Для канцлера Ангели Меркель це вже друге головування після 2007 року, і їй знову доведеться діяти як антикризовому менеджеру. Адже пандемія коронавірусу ввергла країни євроспільноти в драматичну рецесію.

Щодо цього канцлерка в урядовій заяві в Бундестазі зазначила, як багато, на її погляд, поставлено на карту. Пандемія та її наслідки — найбільша проблема в історії ЄС, це питання його згуртованості і солідарності, а також необхідності відсічі радикальним силам, котрі розраховують на розкол і страх. «Очікування від головування Німеччини у Раді дуже високі», — наголосила Меркель.

Канцлер зауважила, що йдеться не лише про подолання економічного спаду. Європейська економіка має стати також сучаснішою, зеленою, цифровою — з тим, щоб у майбутньому забезпечити хороші робочі місця.

Днями також уряд ФРН прийняв програму, за якою відбуватиметься шестимісячне головування Німеччини в Раді Євросоюзу. Здійснюватиметься воно під гаслом: «Спільними зусиллями знову зміцнити Європу!».

Федеральний уряд має намір зробити тему подолання наслідків кризи, викликаної пандемією коронавірусу, центральною за цей період. У програмі, котра складається з 24 сторінок, ідеться, що через COVID-19 ЄС змушений відповісти на «доленосний виклик». «Під час головування у Раді Євросоюзу ми докладемо всіх зусиль до того, щоб разом і в інтересах майбутнього впоратися з цим завданням і знову зробити Європу сильною», — зазначається у тексті програми.

Ще однією важливою темою головування уряду ФРН у Раді ЄС стане завершення переговорів про вихід Великої Британії зі спільноти. Крім того, в центрі уваги будуть питання захисту клімату, перехід на «цифру» та визначення позиції Європи у відносинах наддержав, Китаю і США.

Але «найсмачніший шматок» свого головування, за повідомленням агенції DPA, уряд хотів би отримати негайно. На початку липня, під час саміту, плановано ухвалити програму економічного відновлення ЄС після кризи, спричиненої коронавірусом.

Під час саміту обговорюватиметься план підтримки розвитку економічної кон’юнктури та здійснення інвестиції обсягом 750 млрд євро, кошти на яку будуть віднайдені за рахунок нових боргових зобов’язань. Із цієї суми 500 млрд євро надаватимуться країнам ЄС у вигляді субсидій, а решта грошей спрямовуватимуться на кредити. Програма відновлення економіки обсягом 1,1 трлн євро прийматиметься разом із рамковим бюджетним планом ЄС на 2021—2027 роки.

З огляду на головування ФРН у Раді ЄС надзвичайно цікаво, чи в європейських клопотах знайдеться ніша для розгляду проблем України, якщо вже Німеччина є її адвокатом у всіх сферах? Передусім питання війни і миру, долі Мінських домовленостей, їхнього виконання і дотримання сторонами. Наскільки більші можливості матиме Ангела Меркель і ФРН у цій справі, враховуючи майбутнє головування у Раді ЄС? Чи з’являється у Німеччини у зв’язку з цим більше засобів для впливу, передусім на Путіна? Якщо так, то в який спосіб це можна зробити? Який може бути розвиток подій на сході України під час головування ФРН у Раді ЄС? Ці питання поки що залишаються відкритими.

Берлін.