На знімку: свого часу це фото стало символом конференції високого рівня стосовно боротьби із забрудненням океанів, яку провели спільно Європарламент з Єврокомісією.

Дата запровадження остаточної заборони на нього, ватні палички, одноразові місткості для пиття і їжі зі стиропору наближається: усе це зникне з підприємств торгівлі та громадського харчування влітку наступного року.

Це рішення ухвалив уряд ФРН, який підтримав таку само заборону, запроваджену раніше Євросоюзом. Його прокоментувала міністр із захисту довкілля Свенья Шульце: «Чимало одноразових виробів із полімерів зайві і не є прикладом екологічного ставлення до природних ресурсів, — зазначила вона. — Крім того, полімери у вигляді відходів часто потрапляють у води Світового океану. Якщо забруднення довкілля і надалі триватиме такими темпами, то в 2050 році в наших морях буде більше пластику, ніж риби». Утім, на думку міністра, заборона на пластик сприятиме появі виробів багаторазового використання, але вищої якості та екологічних. «З огляду на захист довкілля слід обирати продукцію багаторазового використання», — закликає Свенья Шульце.

У Європейському Союзі рішення про відмову від одноразових виробів із пластику прийняте наприкінці 2018 року з тим, щоб розпочати його реалізацію влітку 2021-го. Йдеться про тарілки, ватні палички й палички для розмішування кави, повітряних кульок, соломинки для пиття, а також місткості для напоїв та їжі зі стиропору.

Берлін.

Фото з сайту Європарламенту.