За його словами, затверджений президентом США Дональдом Трампом (на знімку) план «підвищить рівень стримування Росії, посилить НАТО, покращить стратегічну гнучкість США та операційну гнучкість командування США в Європі».

Тепер кількість американських військових у Німеччині має знизитися із 34 500 до 25 тисяч. США поки не повідомляли, коли і куди виведуть частину своїх військ.

Утім, як писав «Голос України», під час нещодавнього візиту до Вашингтона президент Польщі Анджей Дуда пропонував Дональду Трампу перекинути частину військових до Польщі. Тоді, під час спільної прес-конференції, Дональд Трамп розкритикував Берлін, вказуючи, що Німеччина «платить мільярди доларів, щоб придбати енергію у Росії». «Що це таке? Ви витрачаєте мільярди доларів на Росію, а потім ми маємо захищати вас від Росії? Вони зробили відповідний вибір», — підсумував Д. Трамп.

Посадовці Пентагону припускають, що частину військ можуть перевести до Східної Європи. При цьому деякі з них можуть передислокувати на постійній основі, але більшість — на короткий термін.

Німеччина висловлювала занепокоєння таким рішенням Вашингтона. «Німецько-американські відносини можуть зазнати серйозного впливу», — цитує агентство DPA Петера Беєра, чільного урядовця з питань відносин зі США та Канадою.

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас заявив газеті Bild am Sonntag, що обидві країни зацікавлені в близькій співпраці. «Якщо буде виведення якихось американських військових, ми візьмемо це до уваги. Ми близькі партнери в трансатлантичному альянсі. Але це складно», — визнав Г. Маас.