Чимало російських опозиціонерів та активістів закликали бойкотувати голосування або ж висловлюватися проти. Однак оприлюднені задовго до завершення голосування дані екзит-полів (що в демократичних країнах вважається тиском на електорат) свідчать про те, що поправки до Основного Закону росіяни таки схвалять.

Такий формат, як загальноросійське голосування, використовується у РФ вперше. Його регулювання не потрапляє під основний виборчий закон. Тому ЦВК затвердила спеціальний порядок, який містить елементи традиційних виборів і ряд нововведень, частина з них пов’язана з небезпекою поширення коронавірусної інфекції, через яку перенесли попередню дату голосування — 22 квітня.

Правила попереднього та основного голосування не однакові. Тільки 1 липня велися онлайн-трансляції з оснащених камерами виборчих дільниць. До цього запис вівся, але доступний він був лише для внутрішнього користування. На виборчих дільницях працювали комплекси обробки виборчих бюлетенів. До цього використовували тільки урни, вміст яких щовечора переміщали в сейф-пакети для підрахунку після остаточного закриття дільниць 1 липня. Учора вже не проводилося голосування поза приміщеннями, наприклад у дворах, а також електронне голосування.

Попереднє голосування проходило з 25 по 30 червня. За даними ЦВК, за ці шість днів проголосували майже 50 мільйонів людей, явка становила 45,7%. У двох російських регіонах — Москві та Нижегородській області — проводилося й електронне голосування. Явка на ньому становила 93%.