Фото прес-служби Донецької ОДА.

Загалом на схід України прибули чотири вантажівки з гуманітарною допомогою, до якої увійшли медичне обладнання та розхідники, а також одяг для цивільного населення, яке потерпає від розв’язаного РФ збройного конфлікту. Частину вантажу отримала Слов’янська центральна районна лікарня, що розташована в Миколаївці, ще частину буде доправлено до прифронтових Мар’їнки Донецької області та Попасної, що на Луганщині.

У заході з передачі гуманітарної допомоги взяли участь посли Латвії — Юріс Пойканс, Польщі — Бартош Ціхоцькі, Естонії — Каймо Кууск та Словаччини — Марек Шафін.

Звертаючись до представників країн Європейського Союзу, голова Донецької облдержадміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко подякував дипломатам. «Ви не лишаєтесь осторонь, починаючи від 2014 року. Це для нас велика підтримка в складній ситуації. В умовах війни ми не лишаємося на самоті, і про це свідчить ця допомога», — розповів П. Кириленко.

Це не перша допомога, яку отримують Донеччина та Луганщина від міжнародних партнерів у 2020 році.

Районна лікарня у Миколаївці відтепер додатково матиме два апарати штучної вентиляції легень, багатофункціональні ліжка, кілька тонн дезінфікуючих розчинів, захисні екрани для лікарів та одноразові медичні костюми. Крім того, лікарня отримала лапароскопічні стійки та обладнання для малоінвазивної хірургії.

Водночас у Маріуполі, в рамках підписаного меморандуму про співпрацю міськради з Українським фондом соціальних інвестицій, буде проведена енергоефективна модернізація в амбулаторії Центру первинної медико-санітарної допомоги № 4 Приморського району міста. Проект реалізується урядом Німеччини.

Директор Південно-східного регіонального представництва УФСІ Василь Буртник зазначив, що Маріуполь активно розвивається у напрямку якісного медичного сервісу для громади.

Проект передбачає інвестування заходів з енергоефективного оновлення приміщень амбулаторій, а саме — капітального ремонту покрівлі та утеплення фасаду. Плановано придбати нове обладнання, в тому числі для протидії COVID-19. Передбачений розмір фінансування — майже 6 млн гривень. Також проводитимуться тренінги для лікарів і керівників лікувально-профілактичних закладів.

«Ми також хочемо своїм посильним внеском долучитися до відновлення первинної ланки медицини. А в майбутньому в наших планах буде й поліпшення вторинної медицини, тобто спеціалізованої», — сказав Василь Буртник.

Крім Донецької області, фінансування отримають медичні установи Харкова, Дніпра і Запоріжжя.

Перший заступник міського голови Михайло Когут висловив подяку партнерам за можливість втілювати в життя такі важливі соціальні проекти. «В умовах пандемії ми посилили фінансування в сферу охорони здоров’я. Сьогодні в стадії реконструкції кілька районних амбулаторій, також дитяче інфекційне відділення. Підписання меморандуму надасть нам додаткові інструменти та прискорить модернізацію медичної інфраструктури», — зазначив він.


В. Буртник і М. Когут (зліва направо).

Фото прес-служби Маріупольської міськради.

Донецька область.