Під час проведення форуму ОБСЄ із співробітництва в галузі безпеки, що відбувався днями у режимі онлайн, наша держава поінформувала про воєнний потенціал, нагромаджуваний Росією вздовж кордонів України (карта з презентації).

Росія у вересні проведе стратегічні командно-штабні навчання «Кавказ-2020», під час яких, за даними української військової розвідки, відпрацює сценарій вторгнення в Україну.

Військові експерти, починаючи з 2014 року, говорять про стратегічний інтерес Москви в прокладанні «сухопутного коридору» в окупований Крим. Ця тема не втратила актуальності, і саме проблема із прісною водою на території півострова може стати причиною ескалації нині. Екс-командувач ЗС США в Європі, генерал-лейтенант Бен Ходжес нещодавно в інтерв’ю одному з видань припустив, що під час майбутніх широкомасштабних навчань основним завданням РФ є захоплення шлюзу біля Нової Каховки (Херсонська область), що дасть агресору змогу відновити поставки води в Крим.

В інтерв’ю LB.ua Бен Ходжес зазначає: військові навчання «Кавказ-2020», заплановані Росією на цю осінь, можуть послужити не просто для захоплення Херсона, конкретно його водної інфраструктури, а й для окупації усього півдня України.

«Коли я дивлюся на карту України, конкретно на Чорноморський регіон, то бачу, що ключова мета тут для Росії — це, звичайно, дамба в Новій Каховці (Херсонська область). Але якщо вони контролюватимуть цю частину України, то їм до Одеси буде рукою подати. Плюс не забувайте, що російський флот завжди блокує прилеглий до Одеси простір, коли починає проводити вогневі навчання.

Однак це не означає, що Росія усе проведе одразу. Можливо, Одеса — це наступний крок. І що перед цим Москва захоче подивитися, як відреагує на її дії Захід», — сказав генерал Ходжес. І порадив нашому військовому відомству пильно стежити за підготовкою навчань «Кавказ-2020».

Нині безпосередньої загрози вторгнення Росії в Україну нема, але наша армія готується до будь-яких сценаріїв. Про це заявив командувач Об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв у телеефірі. Він завірив, що українські військові посилили всі види розвідки для одержання інформації про стан, положення і характер дій збройних сил Росії. Наєв зазначив, що ЗС України відпрацьовують плани реагування на всі військові загрози з боку Росії, у тому числі на кримському напрямку. При цьому командувач ОС ЗСУ наголосив, що на тимчасово окупованих територіях Луганської і Донецької областей нині немає загрози створення ударних угруповань російських терористів.

Раніше командувач ВМС України Олексій Неїжпапа заявив, що не виключає можливого наступу армії РФ на Херсонщину, і згадав можливості застосування вітчизняного ракетного комплексу «Нептун» з материкової України на підходах до Севастополя...