Скромна й непомітна робота цієї групи, як й апарату Верховної Ради України, надала цьому процесу належної визначеності та високої результативності.
Важливіші положення Декларації 1990 року увійшли до текстів перших офіційних проектів Конституції України 1992 і 1993 років, а також — до тексту прийнятої Верховною Радою України 28 червня 1996 року Конституції України. Тобто Декларація отримала належну правову реалізацію і це значить, що її прийняття було на часі, й вона виконала свою роль програмно-установчого документа для конституційної системи нової, демократизованої України.

— Наскільки сьогодні є актуальними закладені в Декларації правові цінності?

— До правових цінностей Декларації 1990 року належать ідеї правової держави, права народу на самовизначення, рівноправність у сфері зовнішніх відносин, верховенство Конституції та законів України на своїй території, гарантованість прав і свобод громадян, їх рівність перед законом, охорона і захист інтересів громадян за межами України тощо.

Цей набір цінностей є цілком достатній для розуміння того, що Україна обрала інший, альтернативний шлях свого розвитку, ніж за радянських, колоніальних часів. Саме правові цінності Декларації стали ключовими для діяльності держави та її стосунків з громадянами. Тобто нова держава відмовилася від будь-яких форм ідеологічного, адміністративного чи політичного насилля над громадянами, які складають свідомий народ — джерело влади в державі.

Більшість правових цінностей Декларації 1990 року закріплені в Конституції та законах України, реалізуються на практиці. Звичайно, що за 30 років від дати прийняття Декларації значна частина цих цінностей уточнювалася, доповнювалася новими елементами, звільнялася від нашарувань старих доктрин.

На жаль, українці не завжди задумуються над тим, що їм дала Декларація 1990 року в правовому сенсі. Зокрема, юристи-практики (адвокати, судді, прокурори, слідчі, юрисконсульти) через традицію юридичного позитивізму дуже рідко розглядають те чи інше питання під кутом зору положень Декларації. Хоча в окремих випадках це було б дуже корисно, оскільки у такий спосіб можна звільнятись від позитивістських догм і досягати більш справедливого вирішення справ.

— Що можете сказати наостанок?

— Нам треба пам’ятати та актуалізувати роль Декларації 1990 року з урахуванням наших внутрішніх і зовнішніх проблем, використовувати її задля підвищення конституційної правосвідомості та відповідальності чиновників і громадян, в ім’я щастя й процвітання нинішніх і майбутніх поколінь українців.

Вітаю всіх нас з 30-річчям цієї Декларації, яка заслужила на те, щоб про неї сказати добре слово і згадувати всякий раз, коли державна незалежність України перебуває під загрозою.

Розмову вів д. ю. н. Радим Губань.