На засіданні Комісії ЄП у справах громадянських свобод було ухвалено звіт про стан верховенства права в Польщі. Документ, підготовлений іспанським євродепутатом від Фракції соціалістів і демократів Хуаном Фернандо Лопесом Агіларом (на знімку), було прийнято 52 голосами «за» (проти висловилися 15 європарламентаріїв).

У звіті критиці піддано численні польські реформи, а саме: застосування з 2015 року прискореної законотворчої процедури, цьогорічні зміни у виборчому законодавстві та в системі організації виборів у надзвичайній ситуації.

Як «серйозна загроза для незалежності судової гілки влади» окреслюються зміни, здійснені в останні роки — від процедури призначення суддів до дисциплінарних покарань. Застереження викликали також ситуація у сферах свободи слова, академічних свобод, свободи зібрань і об’єднань. Серед інших закидів: фактичне визнання злочином сексуальної освіти, використання мови ненависті, нетолерантне ставлення до меншин, в тому числі ЛГБТ, жорсткі обмеження, а практично наближення до фактичної заборони абортів та обмеження доступу до таблеток невідкладної контрацепції.

ЗМІ цитують висловлювання Х. Агілара: «У зв’язку з безперервними закидами з боку «Права і справедливості» та польської влади про застосування стосовно Польщі інших стандартів у порівнянні з рештою країн — членів ЄС, у цьому звіті стверджується, що, окрім Угорщини (стосовно якої також запущено процедуру статті 7), немає жодної іншої держави ЄС, яка б за такий короткий проміжок часу, впродовж останніх п’яти років, створила подібний каскад правових реформ у рамках надзвичайної процедури, за виключної підтримки правлячої більшості й без жодних поступок щодо парламентської опозиції чи будь-якої меншості, з серйозним порушенням верховенства права». При цьому він нагадав, що проти польського уряду ведуться «чотири провадження у справі про недотримання зобов’язань країни — члена ЄС у зв’язку з ігноруванням постанов Європейського суду справедливості».

Представники польської партії влади в цій комісії Європарламенту, які голосували проти ухвалення звіту, заявили, що «порушені в звіті питання належать до виключного відання країн-членів і Європарламент взагалі не повинен у них втручатися». При цьому вони висловили жаль, що на підставі «неповних або просто фальшивих даних» комісія, «в якій переважають ліво-ліберальні європарламентарії», форсує «відірване від реальності бачення ситуації в Польщі», та «зводить наклеп» на їхню країну.

У вересні звіт має бути винесено на обговорення та голосування в рамках пленарного засідання Європарламенту.

До речі

Якщо цінності ЄС опиняються під загрозою в одній з країн-членів, інші країни мають можливість ініціювати процедуру, яка може врешті-решт призвести навіть до позбавлення країни-порушниці права голосу в Раді ЄС. Процедура застосування цього механізму прописану в статті 7 Договору про Європейський Союз.

Фото з сайту Європарламенту.