Свіжа зелень та салати, овочі, запашні фрукти та ягоди, сири на будь-який смак, молоко, сметана, масло, тушки курей, перепілок, кроликів, сиров’ялені ковбаси, хліб, мед та продукти бджільництва, конфітюри, соуси, ягідні вина, свіжа риба та равлики. Це неповний перелік смаколиків, які представили понад 20 фермерів Львівщини на ярмарку, який стартував цієї суботи на площі Ринок.

Організатори — ТзОВ «Львівські ярмарки» та Сільськогосподарський дорадчий центр «Фермерська країна» за сприяння Львівської міської ради.

«Купуйте львівське! Своїх важливо підтримувати. Всіх запрошую», — закликав львів’ян міський голова Андрій Садовий. Очільник міста зазначив, що з давніх часів площа Ринок мала свою місію, своє призначення, сюди люди приходили не тільки придбати товари, а й поспілкуватися, тож варто відновити цю традицію. Сам голова купив чимало виробів львівських фермерів.

Містяни також вирішили не втрачати чудової нагоди безпосередньо познайомитися з локальними виробниками і вже від самого ранку завітали на ярмарок, де вибирали до сімейного столу представлену сільгоспвиробниками продукцію.

«Львів отримав ярмарок, львів’яни — свіжі натуральні продукти за ціною виробника, фермери — такий важливий канал збуту у складний час. І, як показують перші підсумки сьогоднішнього дня, всі задоволені. Важливо покращуватися, розширювати асортимент і продовжувати розпочате», — розповіла ініціаторка й одна з організаторок львівського ярмарку — засновниця сільськогосподарського дорадчого центру «Фермерська країна» Наталія Табінська.

Першою завершила торгівлю власниця сімейної ферми із Бродівщини Любов Клубок, яка привезла домашні сметану, молоко, вершки, сир, масло. Розповідає, що львів’яни почали купувати продукцію ще задовго до початку ярмарку. Всім охочим навіть не вистачило. Тож обіцяє, що наступного тижня усього буде більше.

Користувалася попитом у львів’ян і продукція ферми «Двох Катерин» із села Тухля Сколівського району. Це різні види сирів з молока гірських кіз, — сир копчений, з чебрецем, бринза із зеленню та часником, а також нова продукція — сиропи смерековий, м’ятний тощо. Задоволені від чудової атмосфери ярмарку, Катерини вже готують асортимент до наступної поїздки. Обіцяють привезти перепелів, свіжі яйця від молоденьких курочок.

Не лише традиційні сільськогосподарські продукти купували львів’яни, а й екзотичні. Зокрема, сім’я Павликів вирішила придбати на вихідні до столу фаршированих різними соусами равликів. Виготовляють їх у фермерському господарстві «Західний равлик», що у селі Солонка під Львовом. Представляв господарство Іван Юськевич. Дружина Ірина у той час була на фермі і проводила екскурсії, які, як і їхніх гостинних господарів, полюбили не лише львівські туристи.

А ще на ярмарку було багато інших цікавинок, які припали до душі і смакували львів’янам. Ціни не кусалися, а були доступними. Сподобалося містянам і спілкування безпосередньо з виробником.

Отже, у Львові відновили ярмаркування, яке здавна було на площі Ринок. Нині ця традиція присутня в багатьох європейських містах. І місту Лева ярмарок теж личить. Відтак на цьому у місті не ставлять крапку. Це лише гарний старт. Відтепер такі ярмарки відбуватимуться щосуботи на площі Ринок до кінця літа.

Фото надано автором.