Учора, на момент верстки номера, переговори у Брюсселі тривали. Політики не могли дійти згоди щодо пакета фінансової допомоги країнам, постраждалим від COVID-19, і проекту бюджету ЄС на 2021—2027 роки обсягом понад один трильйон євро.

Інструмент під назвою «ЄС наступного покоління» розробила Єврокомісія. Він передбачає фінансування у 750 мільярдів євро. Кошти мають піти на підтримку країн ЄС, які постраждали від коронавірусу. Однак план викликав критику деяких держав. Найбільше — так званої «ощадливої четвірки», до якої належать Нідерланди, Австрія, Данія і Швеція. Лідери цих країн виступають проти виділення як субсидій 500 мільярдів євро з пакета. Вони вважають за краще поворотні кредити, а не безкоштовні гранти для країн з великою заборгованістю, в основному на Середземноморському узбережжі, й хочуть жорсткішого контролю над тим, як витрачаються кошти.

Раніше президент Франції Еммануель Макрон відкрито виявив своє невдоволення пропозиціями прем’єрів Нідерландів — Марка Рютте і Австрії — Себастіана Курца. За даними «Дойче велле», Е. Макрон порівняв позицію прем’єр-міністра Марка Рютте з позицією колишнього прем’єра Великої Британії Девіда Кемерона на переговорах про бюджет ЄС. Макрон зазначив, що Німеччина та Франція також роблять значні внески до бюджету ЄС, але нічого не просили на переговорах, а боролися «за інтереси Європи», тоді як країни
«з розвинутою економікою» поводилися «егоїстично» й не поступалися, передає AFP з посиланням на слова очевидця.

«Чи здатні 27 лідерів ЄС побудувати європейську єдність і довіру, або через глибокий розкол ми уявимо себе слабкою Європою, підірваною недовірою?» — риторично запитав лідерів в кінці чергового дня суперечливих переговорів президент Європейської Ради Шарль Мішель.