Поки весь православний і культурний світ обговорює і засуджує рішення президента Туреччини про перетворення музею «Свята Софія» на мечеть, у самому Стамбулі ведуться роботи з переобладнання будівлі на культовий об’єкт.

Реджеп Ердоган, повідомляючи про свій указ про зміну його статусу, дав два тижні для перетворення православної святині на мечеть. Перша велика молитва в ній має відбутися вже 24 липня.

А турецькі офіційні особи намагаються заспокоїти громадську думку: мовляв, усі бажаючі зможуть, як і раніше, відвідувати Святу Софію і любуватися її стародавніми розписами. Але вже безплатно. Хоча багато хто сумнівається в довгостроковій дії такого дозволу.

Міністерство культури й туризму Туреччини повідомило, що музей «Свята Софія» став у 2019 році найбільш відвідуваною пам’яткою в країні. Там побувало 3,72 мільйона туристів. Якщо врахувати, що вхідний квиток для всіх осіб старше восьми років коштував 100 лір (майже 15 доларів), то стане зрозуміло — собор «заробив» для країни не менше 52 мільйонів доларів. Відмовитися від таких надходжень до бюджету Туреччини буде дуже складно.

Але зараз головне питання, яке хвилює культурну світову спільноту: що турки мають намір зробити з мозаїками й християнськими розписами? Адже в мусульманських культових приміщеннях не повинно бути ікон та інших зображень людей. Тому багато хто припускає, що їх просто зафарбують, а в ліпшому разі — зріжуть і виставлять в одному з музеїв Стамбула. Але турецький історик і політолог Тогрул Ісмаіл заявив, що переживати з цього приводу не варто, бо Туреччина зобов’язалася зберігати цей об’єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в первозданному вигляді й не має наміру відмовлятися від своїх зобов’язань. Турецькі експерти рекомендують владі залишити всі розписи Святої Софії на місці, але задрапувати фрески й мозаїку чи закривати їх рухомими шторами перед молитвами.

Про такий варіант існування християнської атрибутики в мусульманській мечеті повідомив і прес-секретар правлячої у Туреччині партії справедливості й розвитку Омер Челік. Щоправда, і він акцент робив на тому, що доступ до будівлі буде не тільки вільний, а й безплатний. Челік мало не присягався, що у влади немає навіть і думки про знищення фресок та інших розписів. А тим, хто донині протестує проти рішення Ердогана, він нагадав: найбільшу наругу православна святиня пережила під час захоплення Константинополя хрестоносцями в XIII столітті. За його словами, тоді, під час «латинського вторгнення», кафедральний собор був повністю розграбований, а Туреччина не має наміру наслідувати  приклад варварів. Тому немає причин для занепокоєння за долю оздоблення собору — усе залишиться в тому вигляді, як було за існування музею.

Але ці запевнення мало кого заспокоїли. До протестів з боку Греції, США, Ватикану приєдналася також Італія. Лідер крайньої правої партії «Ліга» Матео Сальвіні організував акцію протесту проти рішення Ердогана біля Генерального консульства Туреччини в Мілані. Він вимагає від італійського уряду і ЄС припинити будь-яку фінансову допомогу Туреччині. А також запропонував не вести з Анкарою жодних переговорів про приєднання до Європейського Союзу. «Вважаю, що Туреччина переступила всі межі дозволеного. Навіщо ми дали 10 мільярдів євро режиму, який перетворює світові святині на мечеті? Це слід припинити», — закликав Сальвіні.

Утім, на всі погрози й вимоги світової громадськості Реджеп Ердоган уже просто не звертає уваги. Як казав один відомий радянський політик, процес уже пішов. Ердогану зараз не до сантиментів. Перед майбутніми виборами йому необхідно запасатися довірою електорату. І останні опитування в Туреччині показують, що поки це вдається. Понад 70 відсотків опитаних громадян підтримали його рішення про перетворення музею на мечеть. Для турецького лідера також важливіше, ніж налагодження відносин із Заходом, перетворення Туреччини на флагмана всього мусульманського світу, а він особисто прагне вважатися його захисником і покровителем.
Чимало політологів вважають, що Свята Софія була лише розвідкою боєм. До подальших планів Ердогана входить повне повернення в мусульманське лоно третьої за значенням ісламської святині — мечеті Аль-Акса, що на Храмовій горі в Єрусалимі. Про це він відкрито повідомив на своїй сторінці у Твіттері. Ердоган усвідомлює те, що на нього обрушиться новий вал критики й проклять із боку «невірних». Але це не лякає. Якщо він зумів виправити «помилку» самого Кемаля Ататюрка, котрий зробив музей з мечеті, то на шляху до створення єдиної ісламської умми вже ніхто не зможе його зупинити.