Україна — космічна держава, яка має і свого космонавта, і вагомі напрацювання в цій галузі. У нас є потенціал, але на рівні держави нині позиції дещо втрачені. Потрібно відроджувати не лише космічну галузь, а й саме прагнення молодого покоління пізнавати космос.

Нещодавно асоціація «Ноосфера» провела всеукраїнський конкурс дитячих малюнків на тему «Політ до Місяця і далі». А присвятила його видатному українському інженеру Юрію Кондратюку, який у 1919 році розробив

«Трасу Кондратюка» — схему висадки космічних апаратів на Місяць і повернення до Землі.

На конкурс надійшло 5377 робіт з усіх куточків країни. Перше місце у віковій категорії від 3 до 7 років посів шестилітній Андрій Гришин із Бобринця (на знімку).

За словами Світлани Потьомки (завідувачки дитсадка  № 2 «Ромашка», який відвідує Андрійко), вихованці садочка вже не перший рік беруть участь у таких конкурсах. Та перемога Андрійка стала для всіх справжнім сюрпризом.

«Дізнавшись про діяльність асоціації «Ноосфера» з Інтернету, ми стали постійно надсилати роботи наших вихованців на її конкурси. Цього разу — понад 40 творів. Звісно, спілкування з дітьми і батьками в умовах карантину велося дистанційно. Тому неабияк порадувала їхня активність. Зазвичай діти отримували лише грамоти за участь. Цього ж разу — всеукраїнська перемога! Картину Андрійка, яку він малював разом із татом, уже відправили на виставку. Переконана, що ця перемога залишиться в пам’яті хлопчика назавжди і спонукатиме його до подальшого розвитку», — розповіла Світлана Потьомка.

Микола, тато Андрійка, каже, що коли був на заробітках у Чехії, придбав ватмани чорного кольору для старшого сина Ігоря. Лежали вони собі на полиці... і от знадобилися.

«У житті немає нічого випадкового, адже саме ці чорні «космічні» ватмани допомогли нам зобразити на папері заповітну Андрійкову мрію — політ на ракеті до Місяця у чорному безмежжі космосу. Малювали акриловими фарбами. Процес настільки захопив нас обох, що не помітили, як вечір минув. Вранці поглянули на картину і зрозуміли, що нам вдалося створити щось особливе. Переконаний, що саме цей момент польоту до Місяця уявляє собі більшість юних мрійників. Дякуємо організаторам за цікавий конкурс!»

Андрійко тільки розпочинає по-справжньому пізнавати світ, цього року йде до першого класу. Але хлопчик уже цікавиться космосом і любить дивитися на зірки.

Кіровоградська область.

Фото з сімейного архіву Гришиних.