Погодьтеся, що це неабияка сенсація, враховуючи те, в якому українському клубі він працював раніше. Одне слово, новина шокуюча.

Контракт із Луческу укладено на два роки з опцією пролонгації ще на рік. За неофіційною інформацією, зарплата Луческу в київському клубі становитиме 1,2 млн євро на рік. Окрім того, у контракті тренера прописані додаткові бонуси. У разі виходу команди до групового етапу Ліги чемпіонів він отримає 500 тис. євро. Стільки ж румунський фахівець заробить у разі виграшу чемпіонату України в сезоні 2020/21.

Отже, якщо Луческу вдасться досягти всіх поставлених цілей, він зможе заробити 2,2 млн євро. Цікаво, що свого часу в «Шахтарі» Мірча заробляв 3,4 млн євро на рік, а в «Зеніті» — майже 5 млн євро.

Свою тренерську кар’єру Луческу розпочав у сезоні 1979/1980. З того часу він працював у більш ніж десяти клубах і національних збірних, ставши одним із найтитулованіших тренерів у світі.

Київський клуб — не перше «Динамо» у футбольній біографії румунського наставника. Свого часу він починав ігрову кар’єру в бухарестському «Динамо», яке згодом тренував.

Президент ФК «Динамо» (Київ) Ігор Суркіс:

— Мірча Луческу — один із найкращих футбольних наставників у світі. Сподіваюся, що з приходом його тренерської команди відродяться переможні традиції київського «Динамо». Він здобуде багато титулів, і вболівальники оцінюватимуть Мірчу за його результатами. Успіхів йому, удачі! А всім, чим можу, я йому допоможу.

Тренер ФК «Динамо» (Київ) Мірча Луческу:

— По-перше, я скучив за Україною. Хотів повернутися до цієї країни, де у мене були успішні результати. Тут мав дуже хороші відносини з уболівальниками. Я вдячний долі за те, що я прийшов до клубу з великими традиціями, талановитими футболістами. І я впевнений, що разом ми плідно працюватимемо.

Я вірю в те, що моєю роботою тут будуть задоволені, так само, як і тими результатами, яких я досягну на чолі «Динамо». Я вдячний за надану мені довіру президенту клубу, а також уболівальникам, які довіряють мені команду з такими великими традиціями.

***

Коли новопризначений уже торкнувся питання фанатів, то поділяти його оптимізм щодо підтримки прихильників команди поки що не доводиться. Реакція на цю подію великої кількості вболівальників і багатьох фахівців (серед них чимало зіркових у минулому динамівців та «гірників») украй негативна. Вони пригадують численні некоректні висловлювання Луческу під час роботи в «Шахтарі» про київське «Динамо» і Валерія Лобановського...

Хоча, звісно, є й прихильники призначення Луческу. Але їх поки що значно менше.

Утім, не поспішатимемо з категоричними оцінками цієї неординарної угоди. Необхідний якийсь час, щоб робити висновки. Але можна лише уявити, якою буде інтрига в матчі за Суперкубок України 25 серпня на столичному НСК «Олімпійський», у якому зустрінуться чемпіон «Шахтар» і володар Кубка «Динамо» (вже під орудою Луческу).

***

На 30 липня заплановано першу прес-конференцію нового наставника київського «Динамо».

***

Ігор Суркіс повідомив, що Михайло Михайлов залишиться тренером воротарів у першій команді.

Мірча Луческу запросить до свого тренерського штабу Олександра Спірідона, який працював помічником румуна в «Шахтарі» з 2004-го по 2016 рік. Останнім його місцем роботи була збірна Молдови (2018—2019).

Також Луческу запросить свою наукову групу. Суркіс сказав, що в клубі майже немає наукової групи після смерті Анатолія Зеленцова 2006 року. Додавши, що «група є, але вона відстала».

Фото ФК «Динамо».