Багато хто з нас захоплюється вирощуванням городини. І огірки у списку улюблених овочів — не на останньому місці. Як їх вирощувати — відомо все, і навіть більше. Проте для кожного завжди можуть бути цікаві якісь нові нюанси.

Ми вже давно віддаємо перевагу огіркам гібридних сортів. Звичайно, тим, яким властиве самозапилення (насіння з позначкою F1). Причини зрозумілі: із бджолами з року в рік стає дедалі сутужніше, у місті їх обмаль. Окрім того, літня спека через кліматичні зміни змусила вдатися до використання сонцезахисної сітки, через яку комахи діставатися до квіток не можуть.

До речі, сітка виконує ще одну важливу функцію — захищає городину від граду і вітру.

Щоб мати ранні огірки, варто пророщувати насіння в кімнаті, а на грядку висаджувати вже розсадою. Однак з часом стало зрозуміло, що виростити розсаду власноруч можна, але клопітно. Краще купити на базарі готові саджанці (має бути п’ять листочків), вирощені фахівцями в спеціально створених для цього умовах. Щоправда, тут виникли інші труднощі — не завжди знаєте, що купуєте. Замість гібридної рослини можна придбати ту, що потребує запилення. У таку незручність час від часу потрапляємо і ми. І тоді на гудині безліч так званого пустоцвіту. Ми стараємося його зривати, адже на його ріст і підтримку рослина витрачає додаткові сили і ресурси.

Відрізнити пустоцвіт від плодової квітки легко — під пуп’янком останньої видно маленький огірочок.

Також щовечора гарно поливаємо огірки, а вранці збираємо максимальну кількість плодів. Якось звернули увагу на те, що після поливу деякі плоди виростають до товарного вигляду буквально за добу. При цьому з кількох однакових маленьких огірочків в одній пазусі один-два можуть вирости дуже швидко. Решта ж залишатимуться в стані спокою ще тривалий час або ж стрімко підуть у ріст після чергового збирання і поливу.

Знаходьте для вашого городу по 10—15 хвилин щодня вранці та ввечері, і він віддячить вам сторицею. Гарних врожаїв!

Фото автора.