Коронавірус і карантин змушують українців дедалі глибше залазити в свої заначки, адже зростання доходів зупинилося ще в квітні. Економісти відзначають, що ще три роки тому накопичення населення росли, а не зменшувалися, а тепер йде зворотний процес. Тому прогнози, найімовірніше, песимістичні.

Так, член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин пов’язує зменшення заощаджень з тривалим — понад рік — зниженням темпів промислового виробництва і падінням реального ВВП в цілому, а не тільки через коронакризу.

«У тому, що люди не заощаджують, а витрачають накопичене, винне тривале падіння української економіки, — аналізує експерт. — Коли падає ВВП — це означає фізичне зменшення грошей у гаманцях населення. Якщо за перше півріччя цього року на 5,2% впав ВВП — це 20 млрд грн. Якщо розділити на 40 млн населення, вийде, що кожен фактично став біднішим на 500 грн. А рівень споживання не змінився. Тому природно, що люди починають витрачати заощадження, у кого вони є. Але у багатьох заощаджень немає, і виходить, як у прислів’ї: поки товстий схудне, худий помре. Коронавірус і карантин прискорили зубожіння населення...»

Кабмін, щоправда, в другому півріччі обіцяє зростання економіки. Але поки що незрозуміло, за рахунок чого такий оптимізм.

...Мінсоцполітики повідомляє про запровадження виплати 5 тисяч гривень на одного новонародженого замість «пакунка малюка», які видавалися породіллям у пологових будинках з вересня 2018 року. Виплачувати кошти вирішили буцімто після того, як виникла проблема з тендером із закупівлі бебі-боксів. Ще у червні цього року Антимонопольним комітетом за результатом розгляду скарг учасників тендера було прийнято рішення скасувати процедуру закупівлі «пакунків малюка».

Якщо взяти до уваги, що орієнтовна вартість одного пакета становить майже 3800 гривень, а проектом пропонується запровадити цільову компенсаційну виплату громадянам, у яких народилася дитина, у розмірі 5 тисяч гривень, то це, звісно, краще.

Глава Мінсоцполітики пояснила, що на час реалізації пілотного проекту будуть встановлені роздрібні точки, в яких можна буде придбати визначені товари, а батькам видаватимуть спеціальну картку з особливим режимом використання. Люблять у нас усе ускладнювати. Хоча, зважаючи на той факт, що 40% населення країни живе за межею бідності, не зайвим буде проконтролювати витрачання цільових коштів, щоб їх елементарно не проїли.

На думку експертів, державі було б вигідно не витрачати бюджетні кошти, а надавати знижки на дитячі товари в певних роздрібних мережах. Компанії, в свою чергу, отримали б торговий оборот, а компенсацію за знижку від держави отримали б у вигляді податкових канікул.

Якщо ж порівняти зі світовою практикою, то в інших країнах бебі-бокси найчастіше надають різні профільні фірми в рамках своїх рекламних кампаній, під час яких жінки в пологовому будинку отримують пакети з подарунками: підгузки, кашки, пляшки, пустушки, ложечки, серветки.

Український виробник трамвайних вагонів «Татра-Юг» виграв тендер на постачання до Румунії 17 трамваїв з низькою підлогою нової моделі К1-Т306.

Транспорт відправлять до міста Крайова. Вартість одного вагона — 1,7 млн євро, довжина — 25 метрів. При визначенні переможця орієнтувалися на ціну.

Вітчизняна компанія обійшла під час тендера турецькі Durmazlar і Bozankay та польську Pesa.

Нагадаємо, «Татра-Юг» показала нову модель трамвая К-1Т206 з суцільною низькою підлогою у 2018 році. Транспорт представили на міжнародній виставці транспортних технологій InnoTrans у Берліні.

Випробування і сертифікація нового українського трамвая моделі К1М6 від «Татра-Юг» стартували у 2017 році на Одещині. У 2018 році «Київпастранс» розпочав тестування трамвайних вагонів моделі К-1М6. Вони почали курсувати на Троєщині.

Виходить, можемо, якщо хочемо!

Підсумовував Віктор БОНДАР.