Глава держави також закликав народних депутатів підтримати президентський законопроект щодо збільшення розміру мінімальної заробітної плати до 5 тис. грн з 1 вересня цього року.

«Впевнений, що депутати проголосують законопроект, поданий від Президента України, за збільшення мінімальної заробітної плати до 5 тис. грн. Потім другий етап цієї програми — збільшення з 2021 року до 6 тис. грн. І впродовж 2021 року буде третя частина — ми збільшимо до 6,5 тис. грн», — розповів глава держави.

За словами Президента, після підвищення мінімальної заробітної плати зростуть доходи працівників бюджетної сфери: вчителів, медиків, соцпрацівників, оскільки їхні посадові оклади розраховуються за єдиною тарифною сіткою, прив’язаною до мінімальної зарплати.

«Це певні кроки у напрямку справді цивілізованого рівня життя в Україні. Карантин продовжується, але після серйозної паузи, коли понад два місяці не працювали підприємці, ФОПи, багато державних підприємств, зараз дуже важливо трішки підтримати людей», — зазначив Володимир Зеленський.

Епідемія коронавірусу та обмежувальні заходи, як повідомляє офіційне інтернет-представництво глави держави, пов’язані з недопущенням поширення COVID-19, вдарили по реальних доходах громадян і, як наслідок, призвели до зменшення заощаджень. Голова ради Національного банку України Богдан Данилишин зауважив, що в першому півріччі 2020-го заощадження населення скоротилися майже на 6 відсотків.

«Підвищення мінімальної заробітної плати так чи інакше підвищить доходи громадян і, відповідно, збільшить можливість заощаджень. Тому підвищення мінімальної заробітної плати навіть до озвученої величини є необхідним і доцільним у цей момент», — зазначив голова ради НБУ. «Ініціатива Президента є вчасною. Вона підтримана урядом і, сподіваюся, буде підтримана Верховною Радою України», — додав він.