План щодо набору першокурсників виконано сповна. Ті, хто успішно склав випробування й був зарахований до видового навчального закладу, вже перевдягнуті у військові одно-
строї і в Міжнародному центрі миротворчості та безпеки проходять первинну військово-професійну підготовку.

Кількість особових справ, яка надійшла до вишу, була рекордною — майже дві тисячі

За словами заступника голови приймальної комісії, заступника начальника академії з навчальної роботи полковника Олексія Красюка, навіть попри те, що підступитися цьогоріч до військових комісаріатів було дуже важко через заходи з протидії поширенню коронавірусної інфекції, кількість особових справ, яка надійшла до приймальної комісії академії, була рекордною — майже дві тисячі!

— Отже, загальний конкурс становив 3,8 особи на одне місце. Це ті юнаки й дівчата, які хотіли вступати до нашого навчального закладу. Не всі з них приїхали на вступ, але переважна більшість таки обрала саме Національну академію й створила серйозну конкуренцію на ті спеціальності та спеціалізації, за якими готує фахівців виш, — розповів офіцер.

Уперше академія набирала фахівців для потреб СБУ

Загалом набір сягнув понад 500 осіб. Уже традиційно останніми роками академія набирала охочих навчатися не лише в інтересах Збройних Сил України, а й для потреб Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту. І вперше цього року здійснено набір майбутніх офіцерів для потреб Служби безпеки України.

— Якщо говорити про конкурс для потреб ЗСУ, то він був більшим, аніж для інших силових структур. Традиційно багато охочих отримати офіцерський фах за спеціалізаціями «Військова культурологія», «Морально-психологічне забезпечення діяльності військ». Чимало абітурієнтів виявили бажання навчатися за програмами, які мають магістерське продовження: артилерійська розвідка, ракетні війська, інженерний профіль. Але найбільший конкурс був у піхоту — до п’яти осіб на місце. Такого раніше ніколи не було! — зауважив полковник Олексій Красюк.

Дівчата вступили майже на всі спеціальності, зокрема, на так звані бойові. Не було серед них лише охочих стати офіцером-танкістом

— Зважаючи на ухвалення відповідних законодавчих актів щодо гендерної рівності, ще торік набирали дівчат на так звані бойові спеціальності. І цього року дівчата теж подали заяви на всі спеціалізації, за винятком «Управління діями танкових військ». А загалом вони рівномірно розійшлися по всіх спеціальностях і спеціалізаціях. Як і зазвичай, найбільше охочих було вступити на «Морально-психологічне забезпечення військ» і «Культурологію». Загалом відсоток кількості дівчат до загальної чисельності курсантів зберігся на минулорічному рівні і становить майже 13%, — додав заступник начальника академії з навчальної роботи полковник Олексій Красюк.

За його словами, щороку якість набору покращується. Наприклад, було досить багато вступників, які з окремих предметів ЗНО набрали понад 190 балів. Вступило багато переможців різних конкурсів і майстрів спорту України.

— Мене здивувала одна дівчина. На зріст невеличка, всього, напевно, півтора метра заввишки. А вона — майстер спорту з боксу! Вступило дуже багато здібних і талановитих. І це не може не тішити! — підкреслив офіцер.

Наразі ті, хто вступив, уже отримали військові однострої і проходять первинну військово-професійну підготовку на полігоні. Вже заплановано, що 21 серпня першокурсники складуть Військову присягу на вірність Українському народові. На жаль, через карантин і заходи з протидії поширенню COVID-19, найімовірніше, на урочистому ритуалі не будуть присутні батьки «першачків». А 1 вересня за традицією відбудеться посвята в першокурсники.

Фото Антона МИРОНОВИЧА та Олени НЕГРЕЦЬКОЇ.