Період пандемії «увічнять» у філателії. Як повідомило албанське інформаційне агентство Telegrafi, у понеділок, 17 серпня, поштова служба Косово випустила в обіг марку-попередження з написом «Бережися COVID-19».

Звичайні знаки поштової оплати, які місцеві й албанські філателісти поспішили придбати не тільки для своїх клясерів, а й для майбутніх обмінів і продажів, уже зарахували до рангу раритету — і тираж невеликий, і тема незвичайна, хоча й дуже актуальна.

Творці марки заявили на презентації, що це ще одна спроба нагадати людям про важливість захисних заходів, розроблених інститутом громадської охорони здоров’я. Хоча всім зрозуміло: новий знак оплати найбільше зацікавить колекціонерів, бо послугами традиційної пошти зараз користуються дедалі рідше, віддаючи перевагу листуванню через електронну. І доставка таких листів миттєва, і, якщо вже на те пішло, не потребує зайвих матеріальних і фізичних витрат. Навіть звичні поштові скриньки, з яких діставали листи один-два рази на день, геть зникли. Та й хто, крім філателістів, вчитуватиметься в текст на марці?

Першими її власниками в Косово по праву стали люди, безпосередньо причетні до боротьби з коронавірусом. А саме — міністр охорони здоров’я Арменд Земай і його колега з відомства, що займається питаннями розвитку економіки й захисту довкілля, Блерім Кучі. Їм першим персонально були надіслано нові поштові марки.