Уперше з’їзд демократів відбувається в онлайн-режимі.

Камала Гаріс свого часу була суперницею Байдена у змаганнях за право представляти демократів на президентських виборах і досить жорстко критикувала нинішнього партнера. Однак рішення об’єднати цих двох людей в одну команду багато аналітиків вважають сильним і далекоглядним. Інший колишній суперник Байдена, який пізніше підтримав його кандидатуру, Берні Сандерс впевнений, що від перемоги демократів на виборах залежить майбутнє не тільки економіки та демократії в США, а й майбутнє планети.

Очікувано, що багато критики на свою адресу першого дня з’їзду почув чинний президент Дональд Трамп. Колишня перша леді Мішель Обама (на знімку), зокрема, заявила: «В нього було більш, ніж достатньо часу, щоб довести, що він може впоратися з цією роботою. Цілком очевидно, що вона йому не під силу».

Серед помилок, які закидають Трампу демократи, його прорахунки в зовнішній політиці, зокрема на трансатлантичному напрямку. «Ми працюватимемо разом із окремими європейськими країнами та Європейським Союзом, щоб протистояти загрозам нашим демократіям і посилити спільну стійкість проти корупції і клептократії. Ми будемо підтримувати більшу європейську інтеграцію, сильніші можливості захисту і більшу енергетичну безпеку. Ми посилюватимемо нашу координацію і наші спільні стандарти стосовно технологій, торгівлі, інвестицій. Ми працюватимемо разом, щоб посилити наше економічне відновлення після COVID-19 і зменшення нерівності», — йдеться у платформі Демократичної партії 2020, опублікованій на веб-платформі Демократичного національного з’їзду.

Також у документі згадується Україна. Зокрема, наголошено, що представники партії продовжать «трансатлантичну підтримку зусиль з реформ в Україні і її територіальній цілісності», інформує «Голос Америки». Окрім того, демократи обіцяють спільно із європейськими партнерами протистояти «реваншистській Росії». «Ми не дозволимо Москві втручатися у наші демократії чи послаблювати нашу рішучість. Ми підтвердимо відданість Америки НАТО і захисту наших союзників».

При цьому в документі також міститься критика на адресу Дональда Трампа, якого демократи звинуватили в тому, що «він бачить Європу як ворога, а не друга Сполучених Штатів. Він бачить Росію Володимира Путіна як стратегічного партнера — не як стратегічного противника», цитує документ «Голос Америки».

Натомість демократи «бачать об’єднану, демократичну, процвітаючу Європу як життєву важливу для Сполучених Штатів… НАТО — найсильніший військовий союз в світі. І ми разом стоїмо за універсальні права та свободи в світі».