Ініціював його проведення голова Європейської Ради Шарль Мішель, пояснивши терміновість тим, що в Білорусі чиниться жорстоке насилля стосовно мирних протестувальників. «Народ Білорусі має право визначати своє майбутнє і вільно обирати свого лідера. Насильство проти протестувальників неприйнятне, і його не можна допускати», — написав він у Твіттері, оголошуючи про проведення відеозустрічі. Ініціатори перемовин, зокрема, лідери Польщі, Чехії, Литви, закликали Євросоюз чинити тиск на Олександра Лукашенка і застосувати санкції щодо осіб, причетних до силових розгонів протестувальників, побиття і катувань затриманих.

У понеділок президенти Франції та Німеччини Еммануель Макрон і Франк-Вальтер Штайнмаєр закликали Олександра Лукашенка розпочати діалог зі своїм народом і припинити насильство. «Я апелюю до президента Лукашенка, аби він пішов шляхом діалогу. Робити ставку не на насильство, а на діалог. Я апелюю до білоруської армії, аби та не брала на себе гріх та не застосовувала насильство проти власного народу», — цитує Штайнмаєра DW.

Як відомо, попри те, що ЦВК Білорусі оголосила переможцем президентських виборів Олександра Лукашенка, ЄС не визнав результати виборів, однак до останнього часу і не закликав офіційно білоруського лідера до відставки. Частина експертів прогнозувала, що такий заклик може прозвучати під час саміту. Однак частина експертів висловлює думку, що ЄС може не піти на надмірне загострення відносин з офіційною владою Білорусі, побоюючись реакції на це Росії.

Світла Тихановська, головна опонентка Лукашенка, записала до учасників саміту відеозвернення і заявила, що, оскільки «Лукашенко втратив будь-яку легітимність в очах народу і всього світу» і «з метою сприяти мирній передачі влади», вона ініціювала створення Національної координаційної ради Білорусі. Мета ради — забезпечити мирну передачу влади за допомогою діалогу, провести нові чесні й демократичні вибори президента за участі міжнародних спостерігачів.  Також Тихановська закликала всі країни світу поважати принципи міжнародного права, суверенітет Республіки Білорусь і вибір білоруського народу. 

Олександр Лукашенко вже відреагував на ініціативу Тихановської. «Створено так звану чорну сотню для прийому, передання влади. Так званий штаб опозиції. Що дивно, там уже вишикувалися в черги і ділять портфелі. Я хочу сказати: шановні чорносотенці, в країні немає такої кількості портфелів, скільки вас стоїть у черзі. Мітли та лопати у нас є. Ми забезпечимо», — заявив Лукашенко в середу на засіданні Ради безпеки, повідомляє державне агентство БелТА. Він також уже традиційно звинуватив західні держави, що вони нібито підтримують вуличні протести в Білорусі, в тому числі, й фінансово. «Керівники західних держав пропонують нам переговори, розмови. А в цей час продовжують гнути свою лінію. Ми теж це бачимо, розуміємо, але не сприймаємо. Я хочу, щоб це почули», — заявив він.

Коли верстався номер, які саме рішення ухвалили учасники саміту, відомо не було.

Тим часом у Білорусі вже другий тиждень після президентських виборів тривають вуличні протести і страйки. Звільнені з білоруських СІЗО люди розповідають про звірства, які з ними чинили в ізоляторах.