Голова Соціал-демократичного союзу Македонії (СДСМ) Зоран Заєв, якому президент вручив мандат на формування уряду, у вівторок оголосив, що переговори з представниками албанських партій успішно завершено. Й найближчим часом коаліційні партнери підпишуть договір про створення стійкої парламентської більшості, розподіл міністерських крісел.

Але перед цим домовленості мають затвердити вищі керівні органі їхніх партій: СДСМ — з одного боку, а з другого — Демократичного союзу за інтеграцію (ДСІ) та Демократичної партії албанців (ДПА).

Як відомо, партії, які представляють інтереси албанської меншини в парламенті, однією з умов входження до коаліції з переможцями на дострокових виборах називали призначення на посаду прем’єр-міністра їхнього кандидата. Одним із варіантів було надання їхньому висуванцеві можливості хоча б тимчасово очолити уряд. Тому журналістів найбільше цікавило, як майбутня коаліція розподілить керівні посади в країні. Зоран Заєв зізнався, що це був найважчий момент у переговорах. Сторони домовилися, що лідер СДСМ — сили, котра стала основою передвиборної коаліції «Можемо!», перебуватиме на чолі майбутнього уряду, а кандидат від ДСІ Талат Джафері керуватиме роботою парламенту. На додачу албанці отримають і посаду міністра закордонних справ. Крім цього, Заєв пішов на величезну поступку партнерам і погодився віддати крісло прем’єра їхньому кандидатові терміном на 100 днів.

Остання обставина стала предметом небувалого піднесення влади Албанії і Косово. Прем’єр-міністр Албанії Еді Рама і президент Косово Хашим Тачі, не змовляючись, надіслали привітання Демократичному союзу за інтеграцію і всім албанцям, які проживають у Північній Македонії, із цією політичною перемогою. А міністр закордонних справ Албанії Гент Цакай наголосив, що зосередження в руках ДСІ посад прем’єра, спікера й міністра, відповідального за зовнішню політику, хоча б і на 100 днів свідчить про посилення албанського фактора в країні й сприятиме зміцненню демократичних засад у ній. Глава МЗС Албанії висловив готовність підтримувати всі зовнішньополітичні ініціативи Скоп’є і заявив, що Тирана продовжить співробітництво з Північною Македонією у рамках 
НАТО й у процесі приєднання до Європейського Союзу.

Зоран Заєв відзначив, що нинішня коаліція готова плідно працювати в наступний чотирирічний період. І наголосив: на даному етапі необхідно було якнайшвидше домовитися про створення парламентської більшості й запустити роботу уряду, всіх державних інституцій на повні обороти. Щоби впоратися з викликами, пов’язаними з поширенням коронавірусу, а також з негайним виконанням обіцянок з підвищення зарплат, пенсій, стипендій, виплати допомоги безробітним і малозабезпеченим родинам. 
І дав ясно зрозуміти, що для нього не важливо, хто сидітиме в кріслі прем’єра сто днів, після того, як державна машина буде налагоджена й запрацює на повну потужність.