На черговому засіданні Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі, яке відбулося 18—19 серпня у форматі відеоконференції за участю новопризначеного постпреда України Леоніда Кравчука, узгоджено 20 ділянок розмінування й чотири нові ділянки розведення сил. Про це повідомляє Офіс Президента.

Під час засідання робочої групи з питань безпеки голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Яшар Халіт Чевік зазначив, що після введення пакета додаткових заходів щодо консолідації режиму припинення вогню з 27 липня загалом дотримується режим тиші...

У групі з питань безпеки досягнуто домовленостей щодо 20 ділянок розмінування в межах оновленого плану, передбаченого комюніке Паризького саміту «нормандської четвірки» від 9 грудня 2019 року.

«Це дасть змогу просунутися у виконанні домовленостей лідерів «нормандського формату», досягнутих у Парижі, і наблизитися до проведення саміту «нормандської четвірки» у Берліні. Також українська сторона підтримала необхідність розробки рамкового рішення ТКГ з протимінної діяльності, що допоможе оптимізувати подальшу роботу щодо цього питання», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що українська делегація підтримала пропозиції з розведення сил і засобів на чотирьох нових ділянках.

Під час обговорення підсумків роботи економічної групи йшлося, що українське підприємство з водопостачання продовжить на постійній основі постачання питної води населенню, яке проживає на тимчасово окупованій території. У рамках гуманітарної робочої групи «досягнуто прогресу у питаннях взаємного звільнення утримуваних осіб».

Наголошується, що Україна очікує дзеркальних і симетричних дій від іншої сторони.

«З метою інтенсифікації Мінського переговорного процесу, займаючи проактивну позицію, українська сторона під час роботи групи з політичних питань наголосила на необхідності виконання Паризьких домовленостей лідерів «нормандської четвірки», зокрема продовження роботи над законодавством з метою імплементації «формули Штайнмаєра», — повідомляють в Офісі Президента.

Крім того, Леонід Кравчук проінформував учасників ТКГ про скерування у рамках підготовки до місцевих виборів в Україні звернення до Верховної Ради з пропозицією розглянути питання про відповідність Постанови Верховної Ради «Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році» Закону України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», а також Комплексу заходів щодо виконання Мінських угод, який було підтримано резолюцією Ради Безпеки ООН 2202 (2015).

Нагадаємо, зустріч політичних радників очільників країн «нормандської четвірки» — України, Німеччини, Франції та Росії — заплановано на 28 серпня.

Реакція

Оприлюднити деталі перемовин!

Народний депутат України Іванна Климпуш-Цинцадзе звернулася до Президента Володимира Зеленського з вимогою підтвердити або спростувати автентичність документів, які Росія пропонує ухвалити за підсумками засідання Тристоронньої контактної групи на зустрічі зовнішньополітичних радників «нормандської четвірки», що запланована на 28 серпня, а також підтвердити чи спростувати згоду голови української делегації Леоніда Кравчука звернутися до парламенту, аби він підтримав запропоновані росіянами умови. Про це вона повідомила на своїй сторінці у Фейсбуці.

«Відповідно до оприлюднених ЗМІ документів, Україна бере на себе зобов’язання скасувати постанову, яка не дозволяє зараз проводити місцеві вибори на окупованих територіях. Крім того, нав’язані Росією умови, на які, нібито погоджується голова української делегації Кравчук, передбачають надання ОРДЛО так званого «особливого статусу» на постійній основі, подальше відведення української армії в тил та запровадження так званого «прямого діалогу» між українською владою та керованими з Москви терористами», — пояснює народний обранець у своєму дописі.

На думку І. Климпуш-Цинцадзе, виконання бодай одного пункту із вказаних вимог стане початком знищення суверенітету України. Вона вимагає від влади оприлюднити деталі перемовин, які веде українська делегація, а також інструкції/директиви, якими керується новопризначений голова делегації у ТКГ Леонід Кравчук.