На знімку: під час саміту.

Про це після завершення екстреного саміту, що відбувся в онлайн-режимі 19 серпня, повідомила канцлерка ФРН Ангела Меркель, яка наголосила, що вибори не були «ні вільними, ні чесними». «Ось чому результати виборів визнавати не можна», — сказала Меркель. Окрім того, Європейський Союз найближчим часом запровадить санкції щодо «істотної кількості осіб», які причетні до фальсифікації результатів виборів та силових дій стосовно мирних протестувальників. Президент Європейської Ради Шарль Мішель наголосив, що позиція ЄС очевидна — треба зупинити насилля в Білорусі.

«Ми рішуче стоїмо на захисті права білоруського народу визначати свою власну долю. ЄС незабаром накладе санкції на істотну кількість осіб, відповідальних за насилля, репресії та шахрайство під час виборів», — сказав Шарль Мішель.
Ангела Меркель також наголосила, що ЄС засуджує насильство проти демонстрантів, і закликала відпустити всіх затриманих. Вона повідомила, що намагалася особисто зв’язатися з Олександром Лукашенком, але її пропозицію було відхилено.

Тому Німеччина не може виступити посередником у подоланні білоруської кризи, оскільки посередник повинен контактувати з усіма учасниками кризи, передає слова Меркель агентство dpa. Вона також зауважила, що Білорусі належить знайти свій шлях завдяки діалогу всередині країни. При цьому застерегла, що втручання в цей процес Росії тільки ускладнить ситуацію.

Голова Європарламенту Давид Сассолі також вважає, що втручання Росії в білоруську кризу було б неприйнятним. Водночас він зауважив під час саміту, що є «всі підстави остерігатися ескалації репресій і військової інтервенції», інформує DW.

Тим часом, поки в ЄС визначаються з переліком осіб, щодо яких буде запроваджено санкції, МЗС Литовської Республіки такий список вже склало. Про це повідомив міністр закордонних справ Лінас Лінкявичюс. У середу список передали на затвердження до МВС країни. Санкції спрямовані проти тих, хто «застосовував насильство, надмірну силу, проти керівників тих відомств, які відповідають за ці дії, проти тих, хто фальсифікував вибори», — цитує міністра агентство delfi. Відомо, що в «чорному» списику 32 посадові особи, серед яких Олександр Лукашенко. Йому, зокрема заборонено в’їзд до Литви.

Сам Олександр Лукашенко 19 серпня провів засідання Ради безпеки Білорусі, де роздав завданням міністерствам і відомствам. Зокрема, МЗС доручено організувати роботу з доведення до відома західних держав інформації про ситуацію в Білорусі. «Їм просто треба розповідати, що відбувається в Білорусі. Щоб цю інформацію отримали і Меркель, і Макрон, і Дуда, і Науседа, й інші, і Зеленський. Щоб вони знали, що відбувається в Білорусі, офіційну точку зору, — цитує Лукашенка державне агентство БелТА. — І попередити їх (не соромитися) про відповідальність за розпалювання заворушень. Фінансування заворушень — це і є розпалювання. І ми бачимо сьогодні, що це фінансування триває». «По-друге, барабанити гусеницями на кордоні з Білоруссю, проводити зараз навчання контрпродуктивно. Вони це повинні розуміти, і вони будуть за це відповідати, якщо щось трапиться», — додав Лукашенко, очевидно натякаючи на можливе втручання в розвиток подій Росії. Принагідно Міноборони він доручив «стежити за пересуванням військ НАТО територією Польщі та Литви».

Тим часом у середу в Мінську відбулося перше засідання Координаційної ради, на котрому було прийнято резолюцію, в якій вміщено вимогу припинити насильство, звільнити політв’язнів, визнати вибори недійсними, пише Tut.by. Член ради Павло Латушко, якого звільнили з посади директора мінського театру ім. Янки Купали після того, як він підтримав протестувальників, повідомив, що було зроблено першу спробу встановити телефонний контакт з адміністрацією президента, щоб проінформувати про цілі й завдання ради, однак адміністрація на контакт не пішла.

Фото з сайту Європейської Ради.