В Приштині вже готуються покласти на стіл переговорів пропозиції, від яких Белград не зможе відмовитися. Так принаймні думають у правлячій партії Демократична ліга Косово.

Один із заступників її голови Люфті Хазірі в програмі Debat Plus косовського телебачення повернувся до старої пропозиції — обміну територіями із Сербією. Він назвав це своєрідною територіальною поступкою Белграду, який, за його словами, ні на йоту не наблизиться до визнання незалежності свого колишнього краю без компромісу з боку Приштини. Але зазначив, що дві сторони, які беруть участь у переговірному процесі, не зможуть самостійно провести обмін за взаємовигідною схемою, адже і в Косово, і в Сербії чимало супротивників передачі територій. «Ми не можемо провести такий обмін, але міжнародний посередник може», — зауважив Люфті Хазірі.

На його думку, переговорники від Косово повинні запропонувати Белграду взяти під свою юрисдикцію 17 сіл Косовсько-Митровицького округу, де компактно проживає сербське населення, і на додачу ще й центр громади Лепосавич, а натомість отримати три громади — Буяновац, Прешево й Медведжа, де переважно живуть етнічні албанці. І наголосив, що жодне село косовського округу, де мешкає хоча б один албанець, не повинно стати предметом обміну й торгу.

Але проти такого обміну категорично виступає Альянс за майбутнє Косово — одна з партій, що ввійшли до коаліційного уряду. Міністр закордонних справ і діаспори Косово Меліза Харадинай-Стубла, яка отримала цю посаду за квотою Альянсу й зараз перебуває з візитом у США, заявила у Вашингтоні, що діалог з Белградом має завершитися підписанням угоди про «взаємне визнання кордонів у нині існуючих».

Такий розкид думок серед партій, які перебувають при владі в Косово, дає Белграду підставу не довіряти будь-яким пропозиціям, що лунають із Приштини. Не виключено, що після повернення на батьківщину на міністра чекає серйозна розмова із прем’єр-міністром Авдуллою Хоті, який не раз попереджав, що тільки він керує переговірним процесом і має право від імені уряду висувати пропозиції. Нещодавно в прямому ефірі косовського телебачення на цю тему він жорстко заявив екс-прем’єру й лідеру Альянсу за майбутнє Косово Рамушу Харадинаю: «Я веду діалог відповідно до конституції і платформи, нею виступає коаліційна угода. Я, без сумнівів, керую цим процесом. І всі повинні чітко пам’ятати, що в цій країні тільки один прем’єр-міністр. Не може бути кількох прем’єр-міністрів. Моя межа в цьому питанні — конституція, тому я довіряю тільки собі й міжнародним посередникам».