Про це заявив речник ДПСУ Андрій Демченко. «Наразі кордон з Білоруссю ми охороняємо в посиленому варіанті, бо ситуація в цій країні досить неспокійна. Після початку ескалації ситуації в Білорусі ми перейшли на посилений режим», — цитує речника Укрінформ. Андрій Демченко зауважив, що зараз ситуація на кордоні спокійна, і жодних нестандартних ситуацій чи провокацій українські прикордонники не фіксують. Також Демченко повідомив, що прикордонники не спостерігали переміщення будь-якої військової техніки на території Білорусі.

Тим часом у Білорусі продовжуються страйки та протести, що почалися після того, як ЦВК оголосила перемогу Олександра Лукашенко. Опозиція, яка вимагає проведення нових виборів і притягнення до відповідальності осіб, причетних до побиття людей, сформувала Координаційну раду. Однак у четвер стало відомо про порушення кримінальної справи за ст. 361 Кримінального кодексу Білорусі. «Створення і діяльність подібної ради спрямовані на захоплення державної влади, а також на завдання шкоди національній безпеці Білорусі», — заявив генеральний прокурор країни Олександр Конюк. У раді натомість назвали порушення кримінальної справи  «продовженням репресій та тиском на громадянське суспільство, білоруський народ».

У зв’язку з порушенням кримінальної справи на сайті ради з’явилося повідомлення, в якому наголошено, що всі її цілі та способи законні. «Члени Координаційної ради не поширювали заклики до захоплення державної влади, або насильницької зміни конституційного ладу Республіки Білорусь, або зраду державі, або вчинення акту тероризму чи диверсії, або до вчинення інших дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Республіки Білорусь», — йдеться у повідомленні.

Учора Європейський Союз закликав Білорусь закрити кримінальну справу проти Координаційної ради. Речниця ЄС із питань зовнішньої політики і політики безпеки Набіла Массралі озвучила позицію Євросоюзу: «Ми очікуємо, що білоруська влада закриє кримінальну справу і замість цього почне діалог з метою пошуку мирного виходу з нинішньої кризи». В ЄС переконані в необхідності діалогу між владою, опозицією та громадянським суспільством. Президент Франції Еммануель Макрон запропонував посередництво ЄС під час внутрішньобілоруського діалогу, інформує DPA.