Від початку серпня і до Дня Незалежності України мешканці Праги можуть побачити 19 чудових великоформатних знімків з фотопроекту «Щирі» на площі Свободи в одному з найпрестижніших столичних районів Бубенеч — Прага 6, де розміщено більшість іноземних посольств.

Виставка розповідає про традиційні українські костюми, які носили в наприкінці ХІХ — на початку ХХ століття в різних регіонах України. Моделями виступили відомі співаки, актори, телеведучі.

У відкритті виставки взяли участь члени парламенту Чехії, представники уряду та місцевої влади. Зокрема, уповноважена з прав людини та віце-прем’єр-міністр уряду з питань національних меншин Елена Валкова наголосила, що українська меншина є однією з найбільш помітних в Чеській Республіці, й тому урядова рада з питань національних меншин прагне підтримати громадян України, які проживають у Чехії, та знайти відповідні приміщення для меншини в Празі, що їх вона зможе використати для своєї культурної та освітньої діяльності.

Створення культурно-просвітницького центру в Празі стало б продовженням діяльності аналогічного закладу, який був у Чехословаччині до 1945 року, інформує видання «Нова Вечірня Прага». Будинок, який тоді українська громада придбала за власні кошти, було знищено під час бомбардування Праги в 1945 році. «Досі не знайдено жодної підходящої будівлі для українців, щоб вони мали можливість задовольнити свої культурні та освітні потреби. Тому я вважаю це нашим великим спільним завданням», — сказала пані Валкова, повідомляє видання.

Фото Дмитра ПЕРЕТРУТОВА (зі сторінки в Фейсбуці посла України в Чеській Республіці Євгена Перебийноса).