За спостереженнями співробітників інституту, в приморських містечках і селищах зараз повно відпочивальників. Вони живуть у невеликих сімейних готелях, де створено всі умови для відпочинку, а також на квартирах, у бунгало. І це не закордонні туристи, а громадяни країни, які за традицією йдуть у відпустку в серпні й проводять її на морі до середини вересня — початку навчального року.

«У Созополі, Несебрі немає вільних місць на парковках. Подібна картина й у містечках на всьому Південному узбережжі. Скрізь заповнено! Й люди почуваються комфортно. З’ясувалося, що маленькі затишні готелі, побудовані за звичними розмірами, тріщать по швах. А всі гігантські комплекси із системою all inclusive, які переважно розраховані на закордонних гостей, залишаються порожніми», — повідомив директор інституту.

Так, у липні цього року на чорноморських курортах країни не було такого напливу відпочивальників з-за кордону, як торік. Адже кількість чартерних рейсів з Німеччини, Великої Британії, України, Росії, інших країн колишнього СРСР порівняно з торішнім летом скоротилася на 80%. Тому величезні курортні комплекси Албени, Золотих Пісків і Сонячного Берега недорахувалися майже двох мільйонів людей і вже до середини серпня змушені були зачинятися через нерентабельність. А от приватний сектор зараз процвітає. Більшість болгарських родин воліє поїхати в Кітен, Созополь, Поморіе й поселитися в готелі на 15—20 осіб чи на квартирі, ніж штовхатися вдень на пляжі, а ввечері на алеях.

Румен Драганов вважає, що стихійне будівництво на чорноморському узбережжі, його «бетонування» до невпізнанності змінило чудові куточки природи. І тепер вони в основному приваблюють низькобюджетних туристів з Європи, у яких склалася думка, що Болгарія — це «море — пляжі — дешевий алкоголь». Але криза показала, у якому напрямку варто було б розвивати туризм. «Криза має дуже гарний оздоровчий ефект для туризму. Вона показала — хто є хто в галузі, і хто справжній підприємець та роботодавець, що створює робочі місця. У червні й липні — найважчих для сектору місяцях, ці люди не переставали працювати. Вони зберегли свій персонал, навіть прийняли на роботу нових людей. А вся система масового низькобюджетного туризму обвалилася. Усі побачили, що в подібних кризових ситуаціях вона не працює», — зробив дуже важливий висновок для туристичної галузі й усієї економіки країни Румен Драганов.