Про це йдеться у заяві верховного представника ЄС із закордонних справ Жозепа Борреля, яку він зробив 24 серпня після того, як у берлінській клініці «Шаріте» повідомили, що Навального було отруєно речовиною з групи інгібіторів холінестерази.

«Абсолютно необхідно, щоб російська влада невідкладно ініціювала незалежне і прозоре розслідування за фактом отруєння Навального, — наголосив Боррель. — Російський народ, так само як і міжнародне співтовариство, вимагають надати факти, що стоять за отруєнням Навального», — цитує DW.

Спільну заяву із закликом всебічного і термінового розслідування цієї справи опублікували також Ангела Меркель та міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас. «З огляду на видатну роль, яку відіграє пан Навальний у політичній опозиції в Росії, закликаємо російську владу терміново розслідувати цей злочин до останньої деталі — й зробити це повністю прозоро», — наголосили вони.

Нині клініку «Шаріте», де перебуває засновник Фонду боротьби з корупцією в Росії, посилено охороняють. Формально — тому що Навального названо «гостем» федеральної канцлерки. Очевидно, що є і неофіційні підстави для охорони російського опозиціонера з огляду на обставини його отруєння та перешкоди, які чинили в Омську, намагаючись не допустити його перевезення до німецької клініки.

Нагадаємо, що Олексію Навальному 22 серпня стало зле на борту літака під час рейсу Томськ — Москва. Після екстреної посадки в Омську політика доставили в місцеву лікарню, де медики одразу висловили припущення, що Навального було отруєно, ймовірно, речовиною, підмішаною в чай. Однак більш ніж через добу головний лікар лікарні швидкої допомоги № 1 Омська Олександр Мураховський повідомив, що Навальний впав у кому через порушення обміну речовин і різке падіння цукру в крові.

Нині Олексій Навальний перебуває в медикаментозній комі. Гострої загрози його життю немає, однак від довготривалого прогнозу німецькі лікарі утримуються.