Чим ще частували на фестивалі, який уже багато років поспіль проводять у селі Стодульці Жмеринського району, розповіла сільський голова Любов ГОЛУБЕНКО.

Нинішній «ВареникФест» був малолюдним: зібралися тісним колом, тільки свої. Майстрів із сусідніх сіл і районів не запрошували — коронавірус на заваді. Це минулими роками гостей було, як вареників на фестивалі, не злічити!

«Традиційно збираємося для того, щоб дізнатися про якусь нову начинку, — каже організатор заходу. — Тісто всі вміють робити, а ось що покласти в нього, щоб було незвично і смачно...»

Бабуся з онуком зробили... дерево

Любов Романівна на фестиваль готувала вареники разом з онуком Тарасиком (на знімку). Саме в бабусі малий навчився їх ліпити. Запропонувала на пробу вареники з козинаками й родзинками. Уточнює, що козинаки треба перетерти на дрібні частинки, а тоді перемішати з родзинками.

Разом з онуком вигадали й вареничне дерево: почепили вареники на гілку і так представили на фестивалі.

Ще один оригінальний інгредієнт — сир, перемішаний із перетертою гречаною кашею. Їх подавали на фестивальний стіл у формі черепахи. Так Тарасик виклав.

Першу порцію з’їли

Вареники з ожиною і лавандою запропонувала молода мама Катерина Горяча. Жінка розповіла, що готувала їх разом з 5-річною донечкою Євгенією (на знімку праворуч). Дитина зняла пробу і так стала нахвалювати, що перша порція до фестивалю не доїхала — з’їли.

— У попередні роки ходила на фестиваль тільки подивитися, що інші представляють, — розповідає пані Катерина, фінансист за фахом. — Цьогоріч вирішила й собі взяти участь.

На подвір’ї у них ростуть два кущі лаванди. Жінка каже, що їй дуже подобається ця рослина. І зовні гарна, і запах приємний, і заспокоює.

— Подумала, а якщо додати лаванду у вареники? — продовжує Катерина. — Стала шукати в Інтернеті рецепти з лавандою. З’ясувала, її додають у сік ожини. Тому до ожини поклала ще й подрібнені листочки лаванди. Тісто замішувала на воді навпіл із соком ожини, тож вареники вийшли чорнильного кольору. Зверху страву прикрасила листочками лаванди.

...У Стодульцях готують вареники з понад тридцятьма видами начинки! Більшість із них можна було спробувати на фестивалі. Активним учасникам видали по п’ять кілограмів борошна. Його придбали спонсори. Сценарій свята написала завідувачка бібліотеки Леся Оранська. Вона ж готувала до виступів музичні колективи — народний аматорський «Материнка», «Кумасі», «Стодуляночка», «Дзвіночок».

Вінницька область.

Фото надано Любов’ю Голубенко.