«Шахтар» (Донецьк) — «Динамо» (Київ). 1:3. Голи: де Пена, 20, Родрігес, 31, Мораес, 37, Фран Соль (83).

«Шахтар»: Пятов, Додо, Кривцов (Фернандо, 84), Бондар (Коноплянка, 70), Матвієнко, Степаненко, Маркос (Марлос, 46), Патрик, Тете (Соломон, 61), Тайсон, Мораес. Тренер — Луїш Каштру.

«Динамо»: Бущан, Тимчик, Кендзьора, Сирота, Караваєв, Сидорчук, Буяльський (Лєднєв, 82), Шапаренко, де Пена (Андрієвський, 74), Родрігес, Супряга (Соль, 61). Тренер — Мірча Луческу.

Рефері — Віталій Романов (Дніпро).

Київ. НСК «Олімпійський». Без глядачів. 22 градуси.

Зустріч команди почали обережно. Кияни одразу віддали ініціативу супернику, намагаючись діяти максимально зібрано в обороні. І, звичайно, контратакували за найменшої можливості.

Зрозуміло, що таку тактику обрав Мірча Луческу. І вона принесла успіх динамівцям, які відкрили рахунок. Результативну атаку на правому фланзі почав Родрігес, продовжив Сидорчук, а завершив ефектним ударом головою де Пена.

А потім уже сам Родрігес створив шедевр: зі свого фірмового правого флангу метрів з 25 пробив по діагоналі і влучив у ворота (на знімку). Фантастичний гол!

Звичайно, такий перебіг подій дещо приголомшив «гірників». Але вони ще загострили гру і перед перервою відіграли один м’яч. Мораес забив головою після передачі Тете.

Після відпочинку «Шахтар» кинувся вперед. І, незважаючи на зливу, яка почалася ще на перших хвилинах поєдинку, біля воріт киян стало по-справжньому гаряче.

Тете ледве не забив у дальню «дев’ятку». Марлос перекинув м’яч над Бущаном після сольного проходу, але не влучив. Одне слово, надто емоційний «Шахтар» тиснув з усіх сил, а кияни лише відбивалися.

Але час спливав і донецька навала результату не приносила. А от «Динамо», відбившись, провело контратаку, яка завершилася третім голом. Головну роль виконали гравці, котрі вийшли на заміну. Андрієвський з лівого флангу зробив передачу на дальній кут воротарського майданчика, а звідти Соль головою поцілив у ворота.

До кінця зустрічі рахунок не змінився. Отже, Суперкубок виграло «Динамо» (вдев’яте). Це його перша звитяга під орудою Мірчі Луческу.

***

Луїш Каштру:

— «Динамо» завдало три удари, котрі стали голами. Ми мали багато моментів, які не реалізували. Хоча моя команда володіла м’ячем понад 70 відсотків ігрового часу. У другому таймі було наше повне домінування, та ми програли його 0:1.

Однак у футболі нікому не цікава справедливість, і що команда домінує весь матч. І нам потрібно це приймати.

Мірча Луческу:

— Хороша гра за несприятливої погоди. Я дуже радий, що ми виграли Суперкубок. Це нормально, бо кожен професіональний футболіст і тренер мріє про це. Радий, що хлопці виклалися і взяли гору попри те, що у нас багато травмованих виконавців.

— Чи підопічні вже зрозуміли ваші ідеї? У чому секрет високої реалізації моментів? Три удари — три влучання...

— Оскільки ми виграли 3:1, значить, виконали завдання на 100 відсотків. А про те, як хлопці розуміють мої ідеї, запитайте краще у них самих. Ми ретельно проаналізували три матчі «Шахтаря» в Лізі Європи проти «Вольфсбурга», «Базеля» та «Інтера», тож знали їхні сильні сторони. Звісно, команда, яка атакує сімома футболістами, має і слабкі місця, котрими ми скористалися. Загалом ми підготувалися дуже добре, і це було видно на полі.

— Настає пауза, пов’язана з матчами збірних. Які ваші плани?

— Ми мали багато інтенсивних тренувань, і та група футболістів, яка працювала весь цей час, отримає чотири вихідні. Ті хлопці, які тренувалися менше або відновлюються після травм і тільки починають приєднуватися до повноцінних занять, відпочиватимуть два дні. Ми збираємося на базі 30 серпня ввечері і тренуватимемося. Обов’язково проведемо контрольний матч — проти «Колоса» 5 або 6 вересня. Часу на підготовку не так багато, оскільки попереду тур чемпіонату, а потім одразу кваліфікаційні матчі Ліги чемпіонів. Наше завдання — підготуватися до них якомога краще.

Геннадій БРАНИЦЬКИЙ з НСК «Олімпійський»).

Фото ФК «Динамо».