Видатне досягнення, але воно було б неможливим, зокрема, без системної роботи із підготовки молодих спортсменів.

Саме на це спрямовані діяльність створеної у Володимирівці юнацької спортивної академії та безпрецедентне будівництво в районі спортивної інфраструктури.

«У нас дуже гарний колектив, — розповідає комерційний директор ФК «Інгулець» Андрій Філь.  —Тож президент клубу (Олександр Поворознюк, футбольний меценат і керівник основного спонсора команди — ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська». — Авт.) хоче, щоб команда грала в європейських кубках. З думкою про досягнення цієї мети щодня прокидаються гравці та тренери. Для цього ми будуємо і новий стадіон — за стандартами УЄФА...»

«Інгулець» має своє домашнє поле в Петровому, але його трибуни вміщують лише 1700 глядачів і не відповідають критеріям Прем’єр-ліги. Тож клуб із вересня орендуватиме поле в Кропивницькому. Що, звичайно, засмучує палких прихильників команди.

Та якщо клуб і справді побореться за європейську перспективу, то й криворізькому аеропорту знайдеться робота, і працівникам сервісу... Та, мабуть, і дорожникам, які муситимуть подбати про пристойні під’їзні шляхи від летовища до спортивної бази, готелю тощо.

У Володимирівці є аж три футбольні поля. На них тренуються гравці різних вікових категорій, включно з «Інгульцем». На штучному газоні, який оцінюється фахівцями як один із кращих в Україні, відпрацьовують майстерність і гравці першої команди, і діти з ближніх міст та сіл. Загалом у дитячій академії «Інгульця» навчаються сімдесят вихованців (на знімку — з тренером Андрієм Чорнопольським).

На кількаденні збори (проживання, харчування, транспорт для дітей — усе оплачується коштом агрофірми) сюди приїжджають підлітки з Володимирівки, Ганнівки, Козацького і навіть Жовтих Вод... Фахівці стверджують — що довше працює селекційна команда, що раніше діти прийшли в спортивну школу, то краще вони почуваються на газоні. То більше вміють.

«Режим дуже насичений, — розповідає тренер. — Чотири дні тренувань, п’ятий — ігровий. Коли закінчуються збори, хлопці роз’їжджаються за звичними маршрутами: до бабусь-дідусів, на море... Потім ми їх знову зберемо. Взимку наш ігровий зал — критий спорткомплекс «Ювілейний» у Жовтих Водах. Президент клубу мріє про створення повноцінного спортивного інтернату на базі нашого загальноосвітнього закладу».

Найпалкіші прихильники і майбутнє поповнення «Інгульця» з нетерпінням чекають і завершення будівництва сучасного стадіону, і створення спортивного інтернату, щоб продовжувати писати нову сторінку в історії спортивного Петрового... А може — і всієї України.

Довідково

На «оглядини» до Володимирівки привозять дітей не лише з Петрівського району, а й з Олександрії, Дніпра, Кривого Рогу, де, здавалося б, є свої школи й свої критерії спортивного таланту чи майстерності. А футбольна академія відкриває перед ними нові горизонти — і спортивної кар’єри, і соціалізації. Приміром, упродовж року хлопці побували на змаганнях у Миколаєві, Херсоні, Одесі, Дніпрі, Запоріжжі, Кропивницькому.

Фото Івана КОРЗУНА.