На знімку: другокласник В’ячеслав разом з мамою Ксенією купують вишиванку до Дня знань.

Фото Олександра КЛИМЕНКА. 

 


Київ. Загальноосвітня школа № 84.  Тісне спілкування.

Фотоетюд Андрія НЕСТЕРЕНКА  (з архіву «Голосу України»).

Хоч би які вітри наганяли хмари, а 1 вересня таки свято! Емоції першачків, хвилювання майбутніх випускників, які вже однією ногою — в іншому вирі життя. Однак це буде завтра, а сьогодні якесь надзвичайне піднесення наповнює груди і батьків, і дітей. Ось В’ячеслав уже вдруге перетне шкільний поріг чи віртуально, чи реально, але його богатирська вдача готова брати вершини знань. Побажаймо йому, всьому школярству наснаги на ученицькій дорозі.

До речі, за інформацією Міністерства освіти, в Україні сьогодні розпочинають навчання понад 4 мільйони 206 тисяч дітей. Із них 428,3 тисячі прийдуть у перший клас.

Карантинні обмеження вносять корективи повсюдно, і в освітній процес так само. Та наші навчителі здатні переборювати будь-які труднощі.

Учителів — теж на навчання

Система освіти нині, як ніколи, активно трансформується і пристосовується до нових випробувань.

«Карантин став викликом для всіх учасників освітнього процесу: педагогів, адміністрації, учнів та батьків. Зовсім непросто організувати якісне навчання з використанням цифрових технологій, надихати й мотивувати учнів і давати раду технічним проблемам. Щоб протягом наступного навчального року освітяни краще знали, як комфортно та ефективно організувати освітній процес, ми запустили онлайн-курс для педагогів та керівників закладів освіти», — повідомила заступниця міністра освіти і науки Любомира Мандзій.

Цей курс допоможе освітянам легко організувати дві форми навчання: дистанційну (коли учасники віддалені один від одного і взаємодіють за допомогою цифрових технологій) та змішану (що поєднує дистанційне та очне навчання).

Перший модуль розпочався 25 серпня. Він містить добірку електронних освітніх ресурсів для дистанційного та змішаного навчання, інтерактивні вправи, опис успішних кейсів у школах світу, а також алгоритми, які допоможуть педагогам користуватись сервісами Moodle, Google Classroom, ClassDojo, Classtime, LearningApps. org. Наприкінці модуля — підсумковий тест... Сьогодні почнеться другий модуль, наступні два — 8 та 15 вересня. Курс розроблений Міністерством освіти і науки України спільно зі студією онлайн-освіти EdEra за підтримки Швейцарії в рамках Швейцарсько-українського проекту DECIDE — «Децентралізація для розвитку демократичної освіти».

Що замість лінійки?

Аби не наражати дітей на небезпеку, Міністерство освіти рекомендує утриматися від масових заходів не лише 1 вересня, а й протягом усього карантину. І радить вітати учнів у класах або на відкритому повітрі — на подвір’ях, стадіонах, у парках.

Утім, деякі школи не скасували урочисті лінійки, а обмежили кількість присутніх (тільки першачки та учні випускних класів) або розвели в часі. Звісно, із дотриманням дистанції між учнями.

— Як проходитиме зустріч першокласників? — запитую в Марини Вікторівни ВОЙТОВИЧ, заступника директора з навчально-виховної роботи школи № 84, що в Печерському районі Києва. Марина Вікторівна дуже схвильована, навіть шокована: в таких екстремальних умовах ще не доводилось розпочинати рік. Але щоб цей день все-таки запам’ятався діткам, на подвір’ї школи першачкам та їхнім батькам влаштують веселий квест «День народження класу» — з віршами, цікавими завданнями, ребусами і відзнаками. А вже потім запросять до школи.

Як починається рік у старших учнів?

Учитель української мови і літератури школи № 316 (Дарницький район Києва) Тетяна Павлівна СОВІК дуже скучила за дітьми і радіє зустрічі зі своїм нині вже восьмим класом. Вона розповіла, що підготовку до цього року, як ніколи, ускладнило почуття невизначеності: правила й вимоги змінювалися мало не щодня. Вчителі вже втомилися, але налаштовані оптимістично.

— У нас лінійка буде тільки для 1 та 11 класів, решту учнів учителі зустрінуть і групами проведуть у кабінети, — розказує Тетяна Павлівна. — Впевнена, що мої учні зрадіють, бо їхнє навчання починатиметься о 10.20 (і це ідеальний час: діти краще висипатимуться), а закінчуватиметься о 16.30. Перерви зроблять коротшими — по 5, 10 та 15 хвилин, пересування по школі — обмеженим: одними сходами, у коридор тільки в масці і за крайньої необхідності. Уроки ставитимуть парами і проводитимуть переважно в одному кабінеті (виняток — англійська мова, інформатика). Діти носитимуть меншу кількість підручників. Натомість вони мають запасатися масками, рукавичками, антисептиками, брати з собою воду і герметично запакований обід. У школу заходитимуть тільки учні, вчителі та персонал школи. Батькам, бабусям і дідусям вхід суворо заборонено. І вони в жодному разі не повинні відпускати дітей до школи з температурою, сильним головним болем, нежитем чи кашлем. Будь-які ознаки ОРВІ — дитина має залишитися вдома... Вчителям теж додасться складнощів: тепер у нас почнеться «кабінетна система», доведеться носити підручники, стоси зошитів і наочні матеріали з класу в клас.

Робочий день триватиме до вечора. Перевірку зошитів теж ніхто не відміняв...

А що очікують від нового навчального року самі школярі та їхні батьки?

Умови мають значення

Батьки переживають за здоров’я дітей, і дехто всерйоз розглядає можливість дистанційного навчання. Приватні школи швидко зорієнтувалися і вже пропонують таку форму освіти: вона хоч і значно дешевша за денну, але все одно зовсім не по кишені більшості родин. Тож надія — на державні заклади освіти.

«Мамо, не купуй мені нового рюкзака. Все одно за кілька тижнів знову сидітимемо вдома. Хтось із класу напевно захворіє — і всіх відправлять на самоізоляцію», — спантеличив батьків десятикласник Ярослав.

Його маму Наталю турбують не витрати, а те, чи зможе їхня гімназія — одна з найбільших у Києві за кількістю учнів (1700!), де в класах по 40 дітей і навіть у підвалі обладнали класи, — організувати безпечну дистанцію? Для «перенаселеної» школи — це надзавдання.

«Щороку в перші місяці навчання діти «обмінюються» літніми вірусами й хворіють, — впевнена Наталя. — Тим більше, що учні молодшої школи ходитимуть без масок. Ми не хочемо ризикувати, тому вирішили, що перші кілька днів Ярослав повчиться вдома. А там буде видно».

Залежить від нас

...Восьмикласниця Влада самостійного навчання не боїться. За час карантину підтягнула кілька предметів на вищу оцінку і зробила висновок, що заочне навчання теж може бути ефективним. От тільки спілкування з подругами бракувало, тож сьогодні з радістю вирушила до школи.

...І п’ятикласника Дмитра карантин не налякав. Особливо йому подобалась можливість досхочу «попрацювати» на комп’ютері. Минулий рік Дмитрик закінчив зі зразковим табелем, бо вдома вчився старанно, улюблена вчителька проводила всі уроки онлайн, та й мама Алла не давала «забути» про жодне домашнє завдання.

Присутність поруч батьків, їхня активна підтримка і мотивація — важлива умова для успішного навчання. Але живого спілкування з однолітками, шкільної атмосфери і мудрого наставництва вчителів не замінить ніщо, — у цьому впевнені всі, з ким спілкувалася з цього приводу.

До чого ж нам готуватися: тривалого шкільного марафону чи освіти у смартфоні — відповіді на це питання не знають нині ні вчителі, ні батьки, ні чиновники. Все залежить від мільйона чинників і від нас із вами! Наскільки ретельно й відповідально кожен із нас дотримуватиметься протиепідеміологічних правил і наскільки уважно слідкуватиме за здоров’ям — своїм і своїх дітей.

Особливі правила

Про урочистості з нагоди Дня знань і початку навчального року школярики, їхні батьки та вчителі цьогоріч і не мріяли. Велелюдні лінійки, натхненні вітання та повітряні кульки відкладено на невизначений термін. Добре, хоч повернули очне навчання! — з полегшенням зітхають батьки. Але від цього їхні тривоги не зникають, а, навпаки, зростають у геометричній прогресії. Адже найбільше всіх хвилює не початок, а продовження навчання. Що відбуватиметься далі? Якими новими правилами після піврічної перерви зустрінуть школярів? Хто і як дбатиме про їхню безпеку? Чи не доведеться невдовзі знову опановувати знання самотужки? Чи не вивітрилося з учнівських голів сяк-так вивчене за час карантину? Все це покажуть перші тижні очного навчання. Якщо, звісно...
Від сьогодні для наших дітей усе буде інакше: час приходу в школу, розклад дзвінків і уроків, правила відвідування їдальні і поведінка на перервах... Усе!

Безпека — понад усе!

Почнемо з вимог до навчального процесу, котрі запроваджує Міністерство освіти України. Отже, на сайті міністерства зазначено:

Вхід до школи і пересування коридорами можливі лише у масці або респіраторі, але під час уроків діти можуть зняти їх. Натомість учні 1—4 класів можуть не користуватися масками ні в класах, ні в коридорах. Педагоги будуть дотримуватися дистанції з учнями. У регіонах із помаранчевим рівнем епідемічної небезпеки під час занять їм рекомендовано використовувати захисні щитки.

Учителям та персоналу щоранку вимірюватимуть температуру. У випадку виявлення температури понад 37,2 С або ознак гострого респіраторного захворювання, до роботи не допускатимуть.

Перед початком занять педагоги опитуватимуть учнів щодо самопочуття та наявності симптомів COVID-19. Якщо такі будуть виявлені, школяра тимчасово ізолюватимуть у спеціальному приміщенні закладу, після чого поінформують батьків і приймуть рішення щодо направлення до закладу охорони здоров’я.

У разі підтвердження хвороби COVID-19 в одного, всі його однокласники підуть на самоізоляцію.

У шкільному транспорті перевізник має забезпечити водіїв масками/респіраторами та антисептиками для рук, щоденно контролювати їхній стан здоров’я та не допускати до роботи хворих. Салон транспорту дезінфікуватимуть до початку й у кінці робочої зміни. Вхід — тільки за наявності маски. Кількість пасажирів — відповідно до місць для сидіння.

На всіх входах до школи мають бути місця для обробки рук антисептиком, у санітарних кімнатах — рідке мило, паперові рушники або електросушарки. Використані маски та рукавички збиратимуть в окремі контейнери з кришками — біля входу, у коридорах та санвузлах. А після занять поверхні, дверні ручки, столи, місця для сидіння та перила ретельно очищуватимуть та дезінфікуватимуть.

У медпунктах мають бути безконтактні термометри, антисептики, засоби індивідуального захисту. На стінах — плакати та банери про респіраторну гігієну та етикет кашлю. На підлозі — розмітка для організованого руху. Використовуватимуть усі запасні виходи в будівлю школи і кожен буде закріплений за певними класами.

З масових заходів проводитимуть хіба що педагогічні наради...

Новий правопис... для розкладу й обіду

Аби мінімізувати пересування учнів, більшість уроків проходитимуть в одному кабінеті, застосовуватимуть модульний підхід для вивчення дисциплін (тобто предмети йтимуть парами), у розкладі передбачать різний час початку та закінчення занять для різних класів. За можливості заняття проводитимуть на відкритому повітрі. І це, в принципі, не так уже й погано на думку батьків.

Після кожного заняття провітрюватимуть класи не менш як 10 хв. (Куди тільки при цьому подінуться діти, які не зможуть виходити на перерви?)

Під час карантину не працюватимуть питні фонтанчики (а отже, діти мають принести воду із собою). Також заборонено харчування за типом «шведського столу» і самообслуговування. У їдальні відстань між столами повинна становити не менш як 1,5 м, за одним столом — не більше чотирьох осіб. У разі неможливості забезпечити дітей гарячим харчуванням, організовуватимуть роздачу попередньо фасованої харчової продукції. (Іншими словами: батьки подбайте про обід для школяра самотужки.)