Канікули — до 11 вересня, потяги на Київ не зупиняються, бізнес просідає. Громадський транспорт, попри жорсткий карантин, працює, але в режимі спецперевезень. Баланс між небезпекою коронавірусу та економічним спадом Івано-Франківську дається щораз важче. До всього додаються депресивні настрої та збій чи не у всіх сферах життя. Такі реалії обласного центру Прикарпаття, який до 14 вересня потрапив до червоної зони.

Як відомо, таке рішення щодо Івано-Франківська, Калуша та Коломиї, Городенківського, Косівського і Тисменицького районів ухвалили на позачерговому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо встановлення рівнів епідемічної небезпеки поширення COVID-19.

«Звісно, небезпека є. Віднесення до тих чи інших зон ризику приймають на підставі оцінки епідемічних показників. Однак у двох міських медзакладах майже третина пацієнтів із коронавірусною хворобою — іногородні. На позачерговій сесії міськради 31 серпня депутати ухвалили рішення звернутися до центральної влади із вимогою скасувати рішення Держкомісії з питань ТЕБ та НС щодо Івано-Франківська. Підготували позовну заяву, щоб створити прецедент і тим оскаржувати рішення, що суперечать Європейській Хартії місцевого самоврядування. Надаємо юридичний супровід бізнесу та дякуємо нашим правоохоронцям, які не чинять тиск на підприємців та не створюють напруження», — акцентує міський голова Руслан Марцінків.

Мешканці Івано-Франківська вийшли до стін міськради 31 серпня, щоб висловити свою позицію. Освітяни, представники бізнесу, спорту, культури протестували проти рішення уряду віднести місто до червоної зони.

«Статистика захворюваності в Івано-Франківську завжди буде вищою, ніж у сусідніх містах чи селах. А серед самих містян кількість хворих на COVID-19 протягом останніх двох тижнів зменшилася. Бізнес платить податки, та через карантинні обмеження підприємці змушені зупинити діяльність. Якщо уряд не змінить свого рішення, це може мати вкрай негативні наслідки. Івано-Франківська міська рада вимагатиме в судовому порядку скасування рішення Держкомісії з питань ТЕБ та НС щодо нашого міста», — написала на своїй сторінці у Фейсбуці народна депутатка Оксана Савчук.

Народний депутат Ігор Фріс направив звернення до міністра охорони здоров’я Максима Степанова, в якому аргументовано доводить, що Івано-Франківськ не може бути віднесений до червоного рівня епідемічної безпеки. Парламентарій просить скасувати рішення щодо міста та розглянути повторно встановлення рівня протиепідемічної безпеки в Івано-Франківську із врахуванням об’єктивної статистичної інформації.

На знімку:  Франківці протестують.

Фото прес-служби Івано-Франківської міськради.