На знімку: Гасіння осередку пожежі (Дворічанський район Харківської області).

Фото dsns.gov.ua

Зокрема, на Харківщині у Дворічанському районі в середу, 2 вересня, спалахнула масштабна лісова пожежа хвойних лісів. Спочатку вогонь охопив площу в 80 гектарів, але пізніше територія стихійного лиха збільшилася до 500 га. За повідомленням рятувальників, через пориви вітру полум’я почало перекидатися на верхівки дерев та житловий сектор села Гороб’ївка, яке межує з лісом. Пожежа знищила понад два десятки житлових будинків. Тим часом, за словами голови Харківської облдержадміністрації Олексія Кучера, стихія знищила один населений пункт повністю. Ймовірно, йдеться саме про Гороб’ївку.

До гасіння пожежі на Харківщині, окрім спецтехніки рятувальників та авіації, також залучили два вантажні поїзди. Жителів сіл, прилеглих до зони пожежі, евакуювали. За інформацією голови Харківської ОДА, людям також видали соціальні пакети з постільною білизною, їжею та ковдрами.

Не менш масштабні пожежі зафіксовано на Донеччині та Луганщині. Зокрема, у Луганській області серія пожеж на момент, коли верстався номер, продовжувалась одразу у шести осередках Кремінського, Новоайдарського та Станично-Луганського районів. Внаслідок пожежі загинула одна особа, ще двох з тяжкими опіками було доправлено до лікарень.

Тим часом, як передає наш кореспондент Владислав ЛЕОШКО, ситуацію ускладнює те, що пожежі спалахнули фактично в сірій зоні, де можуть бути вибухонебезпечні предмети. Тому на випадок евакуації місцевих мешканців підготовлені місця в лікарні, цитує голову Луганської облдержадміністрації Сергія Гайдая наш власкор. Водночас особовий склад Головного управління ДСНС у Луганській області переведено на двозмінний режим несення служби. Також з метою надання допомоги в гасінні пожеж до Луганської області прибули рятувальники з Дніпропетровської та Полтавської областей.

До гасіння долучилися й підрозділи Збройних Сил України. Як поінформували у штабі Об’єднаних сил, на Донеччині в районі населеного пункту Новолуганське було зафіксовано загоряння сухої трави, пожежу загасили. До ліквідації вогню було залучено 40 чоловік особового складу та техніку підрозділів ЗСУ і ДСНС. Гасіння ускладнювалося тим, що ділянка загоряння розташована у прифронтовому районі. При цьому, за інформацією штабу ОС, загрози для мирних мешканців немає.

Постраждалі від пожеж у Луганській та Харківській області отримають допомогу від держави. Про це повідомили в Офісі Президента України.

— Ми ж повинні бути готовими до швидкої реакції на потреби людей — насамперед до надання медичної допомоги, евакуації, а далі — фінансової та професійної підтримки, щоб допомогти людям повернутися до життя, — зазначив Володимир Зеленський.

Стало також відомо, що уряд готує проект допомоги потерпілим у Харківській і Луганській областях.

Фото ДСНС.