Так запрацював новий структурний підрозділ, створений на базі комунального підприємства «Адміністративно-технічне управління» міськради — екологічний патруль. Вперше в Україні захисники природи отримали серйозні повноваження і спільно з Державною екологічною інспекцією піклуються про рідне місто.

До складу екопатруля входять працівники міськради, громадські активісти та волонтери, яких підбирає управління екології природних ресурсів. Вони фіксуватимуть такі порушення, як забруднення атмосферного повітря, незаконна зрізка дерев, створення стихійних сміттєзвалищ та спалювання відходів.

«Це правопорушення, на які поліція рідко реагує, — вважає начальниця управління екології та природних ресурсів міськради Олександра Сладкова. — Екопатрулі контролюватимуть важкодоступні райони міста. Йдеться далеко не про поодинокі порушення, які накопичувалися роками. Для активних жителів міста це можливість стати інспектором захисту довкілля і протидіяти різним порушенням. Це неоплачувана робота, але вона дуже потрібна суспільству».

Щоб стати членом екопатруля, необхідно пройти навчання в Державній екологічній інспекції і отримати відповідне посвідчення, яке дозволяє складати адмінпротоколи і за потреби викликати поліцейських.