І хоч без урочистих лінійок, вітальних промов, пісень і танців, але свято все-таки відбулося. Однак для цього довелося чимало попрацювати.

Свої двері для дітлахів відчинили 534 навчальні заклади області, до яких пішли майже 174 тисячі школярів — більше, ніж торік. 17819 із них — у перший клас. До початку навчання у школи в повному обсязі встигли доставити підручники для 3-х і 7-х класів, у сільській місцевості сформовано маршрути підвезення учнів до місця навчання й назад, оснащено й оновлено кабінети для роботи перших класів за концепцією Нової української школи, проведено 37 капітальних ремонтів у закладах загальної середньої освіти.

За національною програмою Президента України «Велике будівництво» до нового навчального року завершено капітальні ремонти в Запорізькій загальноосвітній санаторній школі-інтернаті № 7, Дніпрорудненській гімназії «Софія» і Мелітопольській загальноосвітній школі I—III ступенів № 8.

Як розповіли в ОДА, Запорізька загальноосвітня санаторна школа-інтернат № 7 I—II ступенів — це заснований у 1961 році для дітей з малими й неактивними формами туберкульозу санаторний загальноосвітній навчальний заклад I—II ступенів з дошкільними групами. За останні два роки тут відкрили новітній конференц-зал, бібліотеку переобладнали в сучасну інтерактивну бібліотеку з інформаційним центром, створили нове освітнє середовище для учнів початкової школи в рамках

Нової української школи. Також було створено нові сучасні кабінети фізики, географії, хімії та біології з мультимедійним обладнанням і цифровим вимірювальним комплексом «Einstein». Відновлено кабінет музичного мистецтва й закуплено сучасне обладнання. Створено медичну амбулаторію із сучасним медичним устаткуванням.

У заснованій у 1962 році Дніпрорудненській гімназії «Софія» I—III ступенів № 1 навчаються 868 учнів денної форми навчання і 35 — вечірньої. З 2018 року вона є ресурсним центром Інституту педагогіки АПН України з науково-методичної теми «Організаційно-педагогічні й партнерські основи управління розвитком соціального інтелекту учасників освітнього процесу». Це один з кращих сучасно модернізованих освітніх закладів міста.

Мелітопольська ООШ № 8 була заснована в 90-х роках XIX століття як церковно-парафіяльна школа. У закладі навчаються 700 дітей у дві зміни. Школа є членом асоціації «Відроджені гімназії України». З 2019 року вона стала опорним сучасним закладом для впровадження Всеукраїнського проекту з фінансової грамотності «Життєвий капітал» для учнів 7—11-х класів і «Лісові комерсанти» — для 4-х класів. У школі успішно реалізується проект «На крилах успіху», що дало змогу укласти договір про створення на базі закладу тренінгового центру для вчителів Запорізької області з метою проведення тренінгів, майстер-класів. У найближчому майбутньому тут планують відкрити Stem-лабораторію і створити міський Клуб фінансової грамотності.

«У цих трьох навчальних закладах завершено капітальні ремонти, утеплення й модернізацію будівель. У новий навчальний рік учні пішли до оновлених і відремонтованих шкіл», — зазначають в ОДА.

Безпосередньо в обласному центрі до 1 вересня підготували всі 116 шкіл. З метою безпеки щодня в навчальних закладах  проводитимуть температурний скринінг і постійну дезінфекцію поверхонь. З бюджету міста було виділено 2,9 мільйона гривень для закупівлі антисептиків, виконання інших карантинних заходів.

Допомагати запорізьким школам у виконанні карантинних заходів будуть понад двісті інтернів Запорізького державного медичного університету. Зокрема, у своєчасному виявленні дітей, педагогів, що занедужали на респіраторні захворювання, з підозрою на коронавірус.

У весняно-літній період було виконано 280 планових ремонтних робіт у різних навчальних закладах. А на останній сесії місто виділило 50 мільйонів гривень на доплати педагогам. Також з 1 вересня почали діяти пільги на проїзд для школярів у громадському транспорті. У разі пред’явлення учнівського квитка вони оплачуватимуть 50 відсотків вартості проїзду.

Запорізька область.

Фото автора.