Навколо будівництва газопроводу «Північний потік-2» вже перетрощено стільки списів, що ними можна вимостити цей маршрут від самого родовища не тільки до Грайфсвальда, а й до південного кордону ФРН з Чехією, куди швидкими темпами німці тягнуть трубу — продовження транзиту суходолом. Цікаво, що водночас вони на всіх рівнях почали розповідати, що проект слід зупинити.

Після історії з отруєнням російського політика-опозиціонера Олексія Навального, уряд ФРН негайно заявив, що в зв’язку з цим співробітництво з РФ може зазнати змін, у тому числі і в частині спорудження «Північного потоку-2». Також чимало політиків запропонували заморозити будівництво. Щоправда, представники великого бізнесу намагаються переконати противників проекту тим, що Німеччині це улетить у копійчину, оскільки в такому разі вона змушена буде сплатити чималі кошти за недотримання угод. Чи не найдовше тримала оборону найголовніша лобістка російського газопроводу канцлерка Ангела Меркель, котра переконувала, що цей проект необхідний Німеччині, яка відмовляється від використання вугілля і закриває свої атомні станції. Хоч із самого початку подій з Навальним вона не виключала впливу розвитку ситуації з його отруєнням на рішення щодо завершення будівництва, але все-таки закликала не поєднувати газопровід і російського політика.

Також раніше глава МЗС ФРН Гайко Маас заявив, що у разі, коли РФ не розпочне розслідування можливого отруєння, то Берліну і його партнерам доведеться «обговорювати відповідь». Але закликав не зводити всю дискусію до можливих санкцій щодо «Північного потоку-2».

Утім вектори цієї дискусії дуже швидко змінюються. Днями Ангела Меркель перевела її стрілки за межі ФРН, заявивши, що необхідна європейська реакція на справу Навального. «Це не був напад на Німеччину, але вона має заявити про себе як про члена Євросоюзу. Німеччині слід уважно дослуховуватися до того, що кажуть партнери по ЄС», — цитує канцлерку агенція dpa.

Тож, за словами Ангели Меркель, остаточне рішення долі проекту ухвалюватиме не Берлін, а весь Євросоюз: «Воно матиме загальноєвропейський, а не німецький характер». Ось такий шпагат Берліна на осі Москва — Вашингтон...

Водночас німецькі ЗМІ цитують висловлювання президента США Дональда Трампа, котрий підтримує ідею відмови від цього проекту. Він нагадав, що з перших днів свого президентства виступає проти газопроводу, оскільки «США захищають Німеччину від Росії», а Берлін тим часом платить Москві за енергію мільярди доларів.

Якщо досі у ФРН гучно лунали голоси про те, що США безцеремонно втручається у внутрішні справи країни, порушуючи її державний суверенітет, то нині вони якось знівелювалися. Натомість дедалі більше критиків політики уряду Меркель усередині країни підтримує Трампа.

Також видання Дойче велле підлило єлею у келих американського старшого брата. Воно вважає, що дні, коли Німеччина залежала від газу із Сибіру, минули. Майбутнє — за альтернативною енергетикою. І радить: «Під час свого останнього року як канцлера Меркель могла б сотворити історію — відмовитися від відносин, у яких немає майбутнього. Крім того, Росія — не такий важливий торговельний партнер. Якщо вона не зможе експортувати свої товари, то збанкрутує, — доходить висновку DW.

Утім, є й інша обставина цієї справи: відмова від газопроводу завдасть потужного удару і по ФРН, і по ЄС, як комерційних партнерах: їх більше не розглядатимуть як території для безпечних інвестицій, — попереджає Reuters.

До речі

Стало відомо, що Олексія Навального отруїли «новою поліпшеною» версією хімічної речовини групи «Новічок». За словами німецьких фахівців, операцію з використанням новітньої отрути могла провести тільки російська спецслужба, пише Die Zeit. Фахівці припускають, що Навальний мав померти в літаку і вижив лише «завдяки щасливому випадку». Вчора російський опозиціонер повністю повернувся до тями після виведення з коми.

Берлін.