«Ера працівника» завершується, про це заявили у Конфедерації «Левіафан» — організації приватних підприємців, яка об’єднує понад чотири тисячі фірм з усієї Польщі із загальною кількістю понад мільйон працівників. Найпотужнішим рушієм змін на ринку праці Польщі, на думку фахівців «Левіафану», став коронавірус.

Підтвердженням цієї тенденції є масове скорочення фірмами набору працівників, що відчули «на собі» «кадрово-рекрутингові» компанії, чи як їх ще популярно називають, агенції з працевлаштування. В аналітичних викладках «Левіафану» немає розподілу за національною ознакою. Але ця ситуація, поза сумнівом, відбивається і на українських трудових мігрантах, які останніми роками дуже активно користувалися послугами агенцій з працевлаштування. Адже попит на наших працівників на польському ринку праці, як відомо, був чималий.

За даними «Польського форуму рекрутингових компаній» (ПФРК), у другому кварталі цього року ринок працевлаштування на постійній основі зменшився на 30 відсотків, а на тимчасовій — на 18 (порівняно з першим кварталом). Це призвело до того, що обороти фірм, які є членами ПФРК, у сфері продажі рекрутингових послуг зменшились на 31 відсоток, порівняно з попереднім кварталом цього року. Значно менше падіння (лишень 9%) зафіксоване на напрямку міжнародного найму на роботу.

Якщо поквартальне зменшення ринку працевлаштування тимчасових працівників не виглядає драматично (становить п’ять відсотків), то порівняно з аналогічним періодом минулого року кількість тимчасових працівників скоротилася на 25 процентів, бо на стільки само зменшилась і кількість годин, відпрацьованих цією категорією працівників.

Загалом фірми-члени ПФРК працевлаштували у другому кварталі цього року 67 тисяч тимчасових працівників, а у другому кварталі 2019-го їх було 89 тисячі., а четвертому кварталі — 94 тисячі. Попри погіршення ситуації на ринку, агенціям з працевлаштування вдається зберігати високий відсоток укладання трудових договорів з тимчасовими працівниками. Нагадаємо, підписання трудової угоди одна із вимог до українських трудових мігрантів для легалізації їхнього перебування на території Польщі.

Утім, у правлінні ПФРК підбадьорюють, що на ринку все ще є галузі, які оголошують набір працівників — це весь сектор ІТ, логістика і дистрибуція, центри обслуговування, але водночас підкреслюють, що «для повернення до докризової ситуації знадобиться багато часу».

Важливою новиною для наших краян, які стежать за польським ринком праці, буде інформація про те, що пов’язана з коронавірусом криза «не зупинила зацікавлення поляків виїздами на роботу за кордон». Дуже часто такі виїзди закінчуються постійним проживанням на новому місці. Останніми роками хвиля еміграції з Польщі дещо спала, проте значна група польських громадян й надалі пов’язує своє майбутнє з іншою державою. До речі, нині за межами країни проживає 4,5 мільйона поляків, тобто 10,5 відсотка населення країни. Це 12-те місце у світових рейтингах, проте в ЄС немає жодної іншої країни, з якої емігрувала б така велика кількість мешканців.