Ці маневри Росія хотіла провести в охопленій протестами Білорусі за участі своїх штурмових підрозділів. Як повідомив міністр оборони Сербії Александр Вулин, на засіданні уряду було в екстреному порядку ухвалено рішення про мораторій на участь армії Сербії в будь-яких спільних навчаннях: "ні разом з НАТО, ні разом з ОДКБ, ні з Росією, ні зі США, ні з Китаєм, ні з ЄС, ні зі Сходом, ні з Заходом". "Участь підрозділів у миротворчих операціях під егідою ООН  розглядатиметься в кожному окремому випадку і за потреби також буде припинено", -- заявив міністр оборони Сербії. 

Міністр заявив, що таке рішення уряд змушений прийняти через "жахливий" тиск із боку Євросоюзу. "Від нас вимагали ціною відмови від європейського майбутнього країни, а також погрозою ще сильнішого тиску на нашу політику, на наш народ у Косово й Метохії та Республіці Сербській, щоб ми покинули заплановані військові навчання в Білорусі", -- пояснив Вулин. Щоправда, нагадав, що раніше Скупщина прийняла рішення про те, що Сербія є нейтральною державою. Але демократична громадськість Сербії вважає, що владі країни необхідно було без усякого тиску відмовитися від участі в навчаннях на території Білорусі, де проходять масові акції протесту проти фальсифікації президентських виборів. А проведення навчань "Слов'янське братерство - 2020" у цей період стане лише операцією з залякування людей, мовляв, акції протестувальників можуть задавити за допомогою армії. Брати участь у цьому Сербія просто не може. Відмова від участі в навчаннях і буде проявом братніх почуттів до білоруського народу.  

У НАТО вітали це рішення уряду Сербії та заявили, що не планують якихось заходів із Сербією в найближчі місяці. Але Альянс залишається прихильником майбутнього партнерства з Белградом. Зрозуміло, що в Москві засудили несподіваний жест Белграда й заявляють, що він дедалі більше і більше потрапляє під вплив Вашингтона. Особливо це стало помітно після візиту Александра Вучича до США та його переговорів з Дональдом Трампом.