До таких суворих заходів міністерство цивільного захисту населення змушено було вдатися через пожежу в таборі для біженців. Пожежним удалося впоратися з першим загорянням, але потім у двох місцях табору з'явилися нові вогнища. Вогонь повністю знищив усі намети, контейнери, постраждали навіть капітальні будови на його території. Табір просто не підлягає відновленню. На думку офіційного представника уряду Греції Стеліоса Пецаса, причиною нових загорянь стали навмисні підпали. Приводом для них стало виявлення в таборі 35 заражених коронавірусом, яких необхідно було ізолювати, а також перевірити всіх людей, котрі перебували з ними в контакті. Але він обмовився, що поліція розслідує й інші версії.

Їх уважно вивчатимуть криміналісти під безпосереднім керівництвом міністрів внутрішніх справ і міграції Тасоса Теодорікакоса й Нотіса Митаракіса, які терміново прилетіли на Лесбос. Сюди ж був відряджений і голова національної служби громадської охорони здоров'я Панайотіс Аркуманеас. Вони на місці розбиратимуться з ситуацією, що склалася, й на місці вирішуватимуть в оперативному порядку всі проблеми, що виникатимуть. Перш за все це розселення людей, які залишилися без даху над головою, евакуація їх на материкову частину чи депортація із країни. Владі поки що вдалося розмітити лише дві тисячі людей з 1 3000, які проживали в таборі на поромах та торговельних суднах. Здебільшого це жінки з дітьми, люди похилого віку або інваліди. Куди переселяти інших - величезна проблема. Причому не тільки для грецької влади.

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас звернувся до керівників країн ЄС із проханням прийняти їх у себе. За його словами, на острові Лесбос сталася гуманітарна катастрофа, яка просто зобов'язує європейські держави відреагувати на неї.

Грецькі ЗМІ поки не повідомляють про кількість потерпілих від пожежі та тисняви, що виникла після того, як натовп кинувся тікати з табору. Вони рвалися в порт міста Мітіріні, щоб штурмом взяти пором, що відпливав на материк. Поліція перепинила їм шлях, через що сталися сутички з біженцями. Молоді мігранти почали закидати стражів порядку камінням та пляшками, тому жандармерії довелося застосовувати сльозогінний газ. Після цього на Лесбос були перекинуті додаткові сили поліції, повідомив грецький телеканал ERT, який показав сюжет про повторну пожежу в таборі та подіях, що сталися після неї.