Днями стало відомо, що «Газпром» «забронював» 100 відсотків пропускної потужності польського відтинка Ямальського газогону на 2020—2021 газовий рік.

З огляду на стан відносин на лінії Москва — Варшава, причому не лише в контексті євросоюзівських санкцій, це неможливо було зробити через підписання двосторонніх угод, тож ПАТ «Газпром» пішов іншим шляхом — викупив пропускні потужності на аукціоні — 10 відсотків не так давно, а 90 ще в червні цього року. При цьому росіяни не зробили заявки на бронювання згаданих потужностей на наступні роки, певно, в надії відмовитися від цього шляху експорту газу після завершення будівництва спірного «Північного потоку-2».

На аукціон потужності польської вітки Ямальського газогону, згідно з європейськими регулюваннями в цій сфері, виставило АТ «Газ-систем» як оператор цього відтинка польської ГТС. Результати торгів означають, що з
1 жовтня 2020 року (початок 2020—2021 газового року) до кінця вересня 2021-го 35 040 510 кВт/годин пропускної потужності газогону використовуватиметься для транспортування газу зі сходу на захід.

Результати аукціону мають формулу «ship-or-pay», тобто його переможець зобов’язаний заплатити відповідну ставку за законтрактовану пропускну потужність незалежно від того чи використає її для транспортування газу, чи ні.

Нагадаємо, що росіяни зменшили бронювання польського відтинка Ямальського газогону навесні цього року, коли були змушені обмежити експорт у зв’язку зі зменшенням попиту на російський газ у Європі.

У Варшаві заявляють, що надали росіянам доступ до пропускних потужностей своєї частини Ямальського газопроводу через аукціон. При цьому підкреслюють, що розраховують на його використання різними контрагентами, а не лише «Газпромом», а також стверджують, що готові на сценарій, за яким росіяни повністю відмовляться від цього шляху експорту блакитного палива на захід у 2021 році чи пізніше.