Директор форуму Юрген Боос пояснив, що у зв’язку з нинішніми карантинними обмеженнями на поїздки значна кількість традиційних стендів, де видавництва різних країн представляють свою продукцію, не можуть бути реалізовані відповідно до запланованих заходів. Нині організатори зосереджують зусилля на віртуальній пропозиції та заходах у фестивальному залі й у місті.

Тим часом нові правила карантину, які в Німеччині набудуть чинності з 1 жовтня 2020 року, зроблять практично неможливою участь у ярмарку європейських експонентів чи відвідувачів-фахівців. Чимало видавців заздалегідь заявили, що відмовляться від участі цього року.

Організатори Франкфуртського книжкового ярмарку, незважаючи на епідемію коронавірусу, мали намір зібрати експонентів і відвідувачів у виставковому центрі у вигляді «спеціальної серії» у зменшеній формі. Проте від такого плану довелося відмовитися. Адже крім виставки в рамках Франкфуртського книжкового ярмарку, тут зазвичай проводяться зустрічі за круглим столом, концерти та інші культурні заходи, під час яких дотримуватись суворих епідеміологічних правил було б неможливо. Тож ярмарок відбудеться майже без участі публіки, обмежившись лише презентацією в Інтернеті.

Але все-таки: у рамках Книжкового фестивалю в центрі Франкфурта-на-Майні з 14 по 18 жовтня заплановано провести майже 80 заходів, чимало з яких транслюватимуться німецьким телеканалом ARD. Запланована суто цифрова програма конференції з 12 по 15 жовтня. Відбудуться також церемонії нагородження книжковими преміями, призами миру, відкриття та інші урочистості. Тож велика традиція книжкового ярмарку неодмінно буде дотримана.

Тим часом історія Франкфуртського книжкового ярмарку налічує 500 років. Його заснування пов’язують з першодрукарем Йоганом Гуттенбергом, котрий мешкав у Майнці неподалік Франкфурта. Ще за життя Гуттенберга книготорговці облаштували тут перший у світі книжковий ярмарок (перший, якщо йдеться про друковані книги). А новітня історія виставки розпочалася у 1949-му, й відтоді Buchmesse щороку відбувається у центрі Німеччини, ставши найбільшим книжковим форумом світу.

Берлін.