Ці змагання стали частиною чемпіонату Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій з марафону.

Основні змагання з інших видів легкої атлетики відбулися в Туреччині, а марафонців прийняла в себе Болгарія. Сюди приїхали 220 марафонців з 10 країн. Першими на старт вийшли чоловіки, які мали пробігти класичну марафонську дистанцію - 42,195 кілометра. Швидше за всіх її здолав представник України Артем Казбан з результатом 2 години 28 хвилин і 17 секунд. Він випередив досвідчених марафонців - нял Юзеїра Сойлемеза з Туреччини, а також уродженця Уганди Ісмаїла Сенанджи, який зараз виступає за збірну Болгарії. Ще один наш легкоатлет Тарас Сало прибіг до фінішу шостим, що дало змогу нашій чоловічій збірній у командному заліку посісти друге місце. А перше командне місце дісталося представникам Туреччини, третє - Румунії.

А ось наші легкоатлетки Юлія Тарасова та Світлана Советченко лідирували протягом усієї дистанції, але на 35-му кілометрі пропустили на найвищу сходинку п'єдесталу болгарку Марінелу Ніневу. Юлія прибігла другою, відставши від переможниці на дві хвилини, а Світлана - третьою. Однак така сукупність результатів дала змогу нашій жіночій збірній перемогти в командному заліку. Українська команда випередила збірні Болгарії та Румунії.

У балканському святі марафону вирішили взяти участь багато жителів міста, які разом з мером Кюстендила Петром Пауновим пробігли дистанцію у два кілометри. До речі, мерія встановила безліч призів для найкращих марафонців, а переможці в чоловічому й жіночому забігах розділили між собою офіційний призовий фонд у 20 000 левів (10 000 євро).