«Йдеться про залучення цього любителя «руского міра» до діяльності російських окупаційних військ на Донбасі. Протягом 2014—2016 рр. він неодноразово через Росію виїжджав до ОРДЛО, де брав участь у злочинних діях, підтвердженням чого є відео, які він оприлюднював у соцмережах. Каже, що надивився новин (вгадайте яких) і поїхав помагати у «боротьбі проти фашистів». Еге ж», — розповів у Фейсбуці посол України в Чеській Республіці Євген Перебийніс.

Прокурор вимагав покарати А. Фадєєва, який має дозвіл на проживання в Чеській Республіці, за статтею «участь у вчиненні терористичного акту» (за що йому б загрожувало від 12 до 20 років), однак довести це, на жаль, не вдалося, оскільки сам обвинувачений запевняв, що стріляв тільки на навчаннях, але не під час реальних боїв.

«Тим не менш суд визнав його винним у скоєнні злочину, участі в діяльності організованого злочинного угруповання, що, в принципі, також не далеко від істини, бо ті, хто захопив нашу територію, поза всяким сумнівом є злочинним угрупованням. От тільки покарання по цій статті суттєво менше, ніж за тероризм. Тим не менш, і прокурор, і засуджений подали проти цього рішення апеляцію, тому ще є сподівання, що покарання врешті-решт буде жорсткішим, — розповів посол і зауважив, що це вже не перший вирок чеських судів проти тих, хто воював на Донбасі проти України на боці Росії. «Але й не останній. Чеські правоохоронні органи в співпраці з українськими системно працюють над доведенням вини таких осіб, і, за наявною інформацією, ще кілька судових справ є на підході», — написав Євген Перебийніс.