Вони, за наявними в прокуратури даними, збирали інформацію, яка становить державну таємницю.

Об’єктом пильної уваги росіян була поточна модернізації болгарської армії і система технічної підтримки військової техніки. Через те, що підозрювані мають дипломатичний імунітет, заарештовувати їх правоохоронні органі Болгарії не могли, але рекомендували МЗС вислати з країни. Тому двох російських дипломатів, акредитованих у країні, зовнішньополітичне відомство оголосило персонами нон грата. Про це офіційно було сповіщено посольство РФ у Софії. Шпигунам дали 72 години на збори, після чого вони повинні покинути Болгарію. Ця дія повністю відповідає Віденській конвенції про дипломатичні відносини.

Посольство Росії в Болгарії зазначає, що раднику-посланнику дипмісії під час вручення вербальної ноти про вислання двох співробітників торговельного представництва не надали жодного доказу, що підтверджує незаконний збір ними інформації, здійснення діяльності, не сумісної з їхнім статусом. Тому російська сторона чергове вислання дипломатів вважає безпідставним і зауважує, що ця дія не відповідає традиційно конструктивному характеру двосторонніх відносин.

Болгарії пригрозили, що їй слід очікувати «дзеркальних» заходів у відповідь. І невдовзі двом болгарським дипломатам також загрожує вислання з Росії.

Слід нагадати, що в січні цього року прокуратура Болгарії вже обвинувачувала двох російські дипломатів у зборі секретної інформації про стан справ в енергетичному секторі економіки країни. Ті також були вислані.