Віталій Бойко (на знімку) очолює постійну комісію з економічних питань та комунальної власності Рівненської обласної ради. Ця комісія опікується важливими питаннями життєдіяльності комунальних підприємств, закладів та установ обласної комунальної власності, яких 97. Щоправда, чотири із них нині у стадії реорганізації.

Депутат облради Віталій Бойко чітко розуміє, наскільки важливо, щоб комунальні заклади чи підприємства працювали максимально ефективно відповідно до своєї статутної діяльності та забезпечували на належному рівні надання медичних, соціальних, освітніх та культурно-просвітницьких послуг громаді Рівненщини, адже сам очолює Комунальне підприємство «Рівненська обласна дитяча лікарня» Рівненської обласної ради. Воно — серед тих двадцяти трьох у галузі медицини, які статус «заклад» віднедавна змінили на «підприємство».

— Якщо раніше ми фінансувалися винятково з бюджету, то, ставши КП, маємо три джерела отримання фінансування: Національна служба здоров’я України, що в Києві, яка за кожного пролікованого пацієнта відповідно до договору переказує лікарні кошти; з місцевого бюджету та власні фінансові надходження за надані платні медичні послуги, яких немає в переліку НСЗУ, — розповідає депутат Рівненської обласної ради, головний лікар обласної дитячої лікарні Віталій Бойко. — Колектив нашої лікарні, щоб вижити, теж змушений надавати такі послуги, вони за доступними цінами, серед таких, зокрема, офтальмологічні, фізіотерапевтичні процедури, реабілітаційні та інші. Виручені кошти ми маємо право витрачати на заробітну плату медикам і на придбання медичного обладнання. Поки що наш колектив, хоч і не розкошує, але й не бідує.

Віталій Бойко розповів про діяльність очолюваної ним постійної комісії. Скажімо, з березня 2017-го по серпень цього року розглянуто нею більш як 1300 питань, із них майже 700 стосуються управління спільною власністю територіальних громад області.

— Особливу увагу наша комісія приділяла погодженню незалежної експертної оцінки ринкової вартості майна, яке перебуває на балансі комунальних підприємств та закладів області та яке відповідно до рішень Рівненської обласної ради підлягало відчуженню. Систематично розглядалися питання щодо оренди, передачі з балансу на баланс чи в іншу власність майна, що належить до спільної власності територіальних громад області. Ґрунтовно аналізувалися регіональні програми соціально-економічного розвитку, — розповідає Віталій Бойко. — На засіданнях постійної комісії заслуховувалися звіти керівників комунальних підприємств та закладів щодо їх діяльності, погоджувалися фінансові плани та штатні розписи комунальних підприємств. За результатами розгляду приймалися рекомендації щодо ухвалення управлінських рішень, зокрема внесення змін до статутів, передачі в оренду вільних приміщень, звільнення від сплати до обласного бюджету надходжень від орендної плати тощо.

— Загалом постійна комісія з економічних питань та комунальної власності працювала динамічно та продуктивно, внесла низку рекомендацій та підготувала висновки, які стали визначальними при ухваленні рішень обласної ради, — така особиста думка голови Рівненської обласної ради Олександра Данильчука.

— Але не все у нас було безхмарно з комунальними підприємствами, — продовжує голова постійної комісії з економічних питань та комунальної власності Віталій Бойко. — Проблемним питанням залишається скрутне економічне становище КП «Міжнародний аеропорт Рівне», яке на сьогодні збиткове. Рівненською облрадою розроблено і затверджено програму фінансової підтримки цього підприємства. Крім того, на останній сесії облради за ініціативою нашої комісії ухвалено рішення щодо початку процедури санації з метою ненарахування пені і штрафів на період її дії.

Серед прибуткових за результатами річної звітності минулого року комунальних підприємств Віталій Бойко назвав автобазу, Рівненське обласне Бюро технічної інвентаризації, «Рівне-книгу», «Аптеку Ліки», облводоканал, їдальню № 20, управління майновим комплексом. Хоча на сьогодні сумні корективи в ефективну роботу комунальних підприємств внесла пандемія COVID-19.

— Є також комунальні заклади, які працюють на госпрозрахунку, тобто не отримують фінансової підтримки з обласного бюджету, як, зокрема, «Регіональний інформаційно-комп’ютерний центр» та «Навчально-курсовий комбінат», який проводить навчання за професіями водія навантажувача, слюсаря з експлуатації та ремонту газового устаткування, оператора котельні та інших, плідно співпрацює з Рівненським обласним центром зайнятості, — розповів голова постійної комісії.

До Віталія Бойка як до депутата і лікаря звертається чимало людей по пораду і допомогу.

— Переважно це прохання організувати лікування чи операції в клініках, консультації у відомих лікарів, особливо щодо онкології, надання допомоги на лікування, — каже Віталій Бойко, який насправді дуже уважний до будь-яких питань, що стосуються його професії лікаря.

Головний лікар Рівненської обласної дитячої лікарні Віталій Бойко розповів, що цього року за кошти обласного бюджету перекрито дахи на двох корпусах медзакладу, зроблено фасад на них, замінено всі вікна на енергоощадні, зроблено ремонти у відділеннях реанімації, травматології, педіатрії, ендокринології та інших. Закуплено медичного обладнання за останні три роки на більш як 10 мільйонів гривень (це кошти обласного бюджету та від участі в різних грантах і проектах), зокрема, рентген-апарат, УЗД-апарат, обладнання для реанімації та операційної, для спостереження за пацієнтом, апарати ШВЛ, інкубатори, лапароскоп, електронно-оптичний перетворювач. Це, за словами Віталія Бойка, в цілому дало можливість набагато якісніше оперувати і лікувати дітей. У рамках співпраці з польськими колегами вдалося на сучаснішому рівні і якісніше завдяки новим технологіям оперувати й лікувати дітей в Україні.

Фото надано автором.