Сучасний український Бендер, щоправда не Остап, а Євген П. (згідно з польським законодавством прізвище людини, яка перебуває під слідством, не називають, залишають лише його першу літеру), спробував «розвести» кільканадцять польських страхових компаній на 26 мільйонів злотих за… власну смерть. Смертна кара йому за це не загрожує, але 10 років ізоляції у місцях позбавлення волі — плата цілком реальна.

Днями польські ЗМІ облетіла інформація про затримання Центральним бюро розслідувань 38-річного громадянина України «за спробу отримати виплати за кільканадцятьма полісами страхування життя». Починалася історія у грудні 2018 — січні 2019 року, коли Євген відвідав двадцять польських страхових фірм, аби застрахувати своє життя.

А вже наприкінці жовтня 2019 року до вищезгаданих страхових компаній звернулася мати Євгена із заявами щодо виплати страхового відшкодування «у зв’язку зі смертю сина, який є громадянином України». За даними прес-служби польської прокуратури, загальна вартість полісів становила близько 26 мільйонів злотих — еквівалент майже 200 мільйонів гривень. Мати «героя» цієї історії твердила, що її син загинув у липні 2019 року в результаті нещасного випадку: мовляв, човен, яким він вийшов у води Київського водосховища, зіштовхнувся з іншим, невстановленим, плавзасобом, у результаті чого Євген П. «випав за борт і потонув». На підтвердження цієї історії було надано документи від відповідних українських органів, що підтверджували факт смерті Євгена.

Сума виплат була чималою, тож страховики почали цікавитись справою більш детально. Але проколовся наш Бендер сам. Чоловік думав, що раз він як громадянин України помер, то ніхто не зверне уваги на громадянина Польщі Еугеніуша П. (так видозмінилось його ім’я з набуттям у грудні 2018 року громадянства Республіки Польща, про що він не повідомив страховиків), який, пред’являючи польські документи, «скромно» подорожує собі світом — «виринаючи» то в Україні, то у Великій Британії, то в Туреччині, то на Кіпрі. Це й відстежили поліцейські з Центрального бюро розслідувань, які й затримали «щасливчика» на прикордонному пункті пропуску у Дорогуську.

Прокуратура пред’явила фігурантові обвинувачення «у спробі шахрайства у майновій сфері у великих розмірах».

Проте він проходитиме у цій справі не один. За словами слідчих, справа «має перспективи розвитку», і не виключають «дальших затримань». Мають вони при цьому на увазі сподівання щодо результатів польсько-українського слідства, яке в Україні веде ДБР. Провадження останнього стосується, з одного боку, висунення підозри колишнім працівникам української прокуратури і поліції, які допомогли Євгенові «померти» і це відповідним чином задокументувати. З другого боку, за неправдиві свідчення доведеться відповідати не лише матері «воскреслого», а й співробітникам відділення судмедекспертизи, які констатували «смерть».