Українську сторону очолив командувач ВМС ЗС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа, від іноземної сторони — командувач операції «ORBITAL» полковник Джонатан Кітсон. Метою заходу було поглиблення співробітництва та обговорення критеріїв підготовки особового складу ВМС ЗС України, напрямів надання інструкторської допомоги групою інструкторів багатонаціональної тренувальної місії в Україні.

Під час зустрічі сторони обговорили низку важливих питань щодо планування, оптимізації та розширення підготовки військовослужбовців Військово-Морських сил Збройних Сил України в рамках навчально-тренувальної місії Великої Британії «ORBITAL». Окремо керівниками було розглянуто питання міжродової підготовки національного флоту та підготовку особового складу за дефіцитними спеціалізаціями, такими, як водолазна підготовка і підготовка корабельно-катерного складу.

— Ми обговорили наші подальші кроки щодо набуття спроможностей Військово-Морських сил ЗС України відповідно до стандартів НАТО. Підтримка наших партнерів у цьому напрямі є дуже важливою для нас.

Безпосередньо операція «ORBITAL» — це один із ключових інструментів реалізації поставлених перед нами завдань. Багато років основні зусилля були зосереджені на підготовці виключно берегового компонента, але з позаминулого року ми розпочали новий етап — підготовку корабельно-катерного складу із залученням іноземних інструкторів. Серед питань зустрічі було й планування спільних тренувань в нашій операційній зоні Чорного моря з кораблями ВМС Великої Британії, а також стажування наших військових на кораблях іноземних партнерів, — зазначив командувач Військово-Морських сил Збройних Сил України контр-адмірал Олексій Неїжпапа. — Основним результатом візиту було обговорення міжродової підготовки українських ВМС. На цьому напрямі буде зосереджено основні зусилля, адже підготовка всіх складових Військово-Морських сил ЗС України — це один з ключових моментів операції «ORBITAL» в Україні, — додав командувач.

Командувач операції «ORBITAL» в Україні полковник Джонатан Кітсон наголосив на всебічній підтримці з боку Великої Британії в рамках підготовки особового складу ВМС ЗС України за стандартами НАТО.

— Велика Британія надає всебічну підтримку Україні і вона започаткувала підготовку особового складу, підготовку сил та засобів ВМС ЗС України. Я впевнений у значних результатах нашої з вами роботи, а також переконаний, що ми і надалі будемо розвивати та розширювати сектор підготовки сил та засобів в рамках навчально-тренувальної місії Великої Британії «ORBITAL», — відмітив командувач операції «ORBITAL» в Україні полковник Джонатан Кітсон.

Такі проекти дають змогу українським ВМС не тільки здобувати нові знання, а й вдосконалювати фахові навички власних інструкторів, обмінюватися досвідом з представниками збройних сил провідних країн світу, щоб бути взаємосумісними з ними й виконувати завдання за стандартами НАТО.

Служба зв’язків з громадськістю Командування Військово-Морських сил Збройних Сил України.

Фото Служби зв’язків з громадськістю Командування Військово-Морських сил Збройних Сил України.