Про це заявив голова Європейської Ради Шарль Мішель, повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Bloomberg.

Санкції полягають у заморожуванні активів і забороні на поїздки приблизно 40 білоруських чиновників, причетних до фальсифікацій на виборах і до розгону протестувальників після голосування. Ці заходи будуть схвалені одразу ж, заявив журналістам Шарль Мішель.

Водночас ЄС поки не запроваджуватиме санкції проти самого Олександра Лукашенка.

Такого рішення учора вдалося досягти завдяки тому, що Кіпр скасував своє вето на розгляд цього питання. Представники цієї країни протягом декількох тижнів відмовлялися схвалювати санкції стосовно Білорусі, якщо інші держави-члени не погодяться розширити «чорний список» проти Туреччини через її розвідку природного газу в Східному Середземномор’ї. Інші уряди, включаючи Німеччину, побоювалися провокувати президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, який відіграє ключову роль у стримуванні міграції в Європу.

Та під час саміту лідери ЄС все ж звинуватили Туреччину в порушенні міжнародного права через бурові роботи в згаданому регіоні й заявили, що залишають за собою можливість запровадження санкцій. «Європейська Рада рішуче засуджує порушення суверенних прав Республіки Кіпр, такі дії повинні бути припинені. Європейська Рада закликає Туреччину в майбутньому утримуватися від подібних дій, які порушують міжнародне право», — заявили лідери ЄС.